Flere danskere rammes

Foto: Shutterstock

Langt flere borgere end tidligere rammes nu. Det kan man se på antallet af solgt medicin.

Apotekernes salg af antihistaminer mod bl.a. pollenallergi er steget med over 30 pct. de sidste fire år. Det fortæller Danmarks Apotekerforening tirsdag. 

Løbenæse, røde øjne, træthed og koncentrationsbesvær. Det er bare nogle af de problemer, man oplever som allergiker. Symptomerne kan heldigvis dulmes eller forebygges med medicin, og det benytter danskere sig i stigende grad af.

En opgørelse fra Danmarks Apotekerforening viser, at apotekernes salg af antihistaminer er steget med 31 pct. i perioden fra 2016 til 2020. Omregnet til døgndoser indtog danskerne sidste år næsten 133 mio. doser – typisk i form af piller, næsespray og næsedråber. Forbruget er nogenlunde ligeligt fordelt mellem håndkøb og receptpligtig medicin.

Læs også

LIGE NU: Mette Frederiksen afviser

'En voldsom stigning'

”Det er en voldsom stigning i forbruget, og alene de sidste to år er apotekernes salg steget med næsten 20 pct. Størst er stigningen for receptpligtig medicin, mens vi ser et større sæsonudsving for håndkøbsmedicin,” siger farmaceut Helle Jacobsgaard, der er sundhedsfaglig chefkonsulent i Apotekerforeningen.

Hun tror, at en af forklaringerne kan være det stigende antal pollenallergikere. Nye tal fra Aarhus Universitet og Blodbanken på Aarhus Universitetshospital viser, at hver fjerde dansker nu lider af en eller anden form for luftvejsallergi.

”Desuden har de sidste pollensæsoner budt på meget høje pollental, hvilket også kan være en del af forklaringen på den store stigning i forbruget.”

Læs også

Sorte orme? - Nu kommer forklaringen på mundbinds-video

 

 

 

Læs også