Fødevarestyrelsen advarer: Øget risiko for fugleinfluenza

22/11/2022

Thea Andersen

Foto: Shutterstock
Fødevarestyrelsen hæver nu trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj. Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.

Mest læste i dag

Sælger du æg fra dine høns, eller giver du dem til naboen? I så fald bør du læse med her. 

Fødevarestyrelsen har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de advarer mod øget risiko for fugleinfluenza. Det betyder, at alle høns nu skal holdes indelukket, hvis ejeren leverer æg eller kød til andet end sin egen husholdning.

Det er anden gang i denne måned, at Fødevarestyrelsen skruer op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza, og nu hæver vurderingen fra middel til høj. Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa, lyder det.

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle. Det kan for eksempel være diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed.

Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

"Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland. Når vi dertil lægger, de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk," forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj betyder at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november 2022 skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er. Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra den 23/11- 2022.

Enkelte undtagelser:

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle for eksempel påfugle og papegøjer.

Du kan læse mere om reglerne og undtagelserne for kravene om indelukning/overdækning via dette link.

Husk din anmeldepligt ved mistanke om fugleinfluenza

Du har pligt til at kontakte en dyrlæge, hvis dine dyr får symptomer på fugleinfluenza.

Det kan for eksempel være øget dødelighed, ophørt æglægning, luftvejslidelser, øjenbetændelse og diarré. 

Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler bør man at skifte fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård eller anden fjerkræbesætning. Så undgår man at slæbe klatter fra vilde fugle med ind. Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app´en 'Fugleinfluenza Tip'.

Anbefalet til dig