Først var det udfasning af kontanter: Nationalbanken træffer ny beslutning om dansk valuta

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
”Vi styrker sikkerheden ved at arbejde sammen med andre europæiske centralbanker," lyder meldingen.

Lige nu læser andre også

Det er ikke gået nogens næse forbi, at Danmark står over for en ny æra, når det kommer til kronen.

Nationalbanken har annonceret, at flere ældre seddelserier samt 1.000-kronesedlen udfases den 31. maj, hvorfor mange danskere har haft travlt med at finde og indlevere gamle sedler.

Dog er det ikke kun på kontantfronten, at der sker ting og sager.

Nationalbanken har i påsken succesfuldt flyttet betalinger i danske kroner fra det danske betalingssystem Kronos2 til det fælleseuropæiske system, TARGET Services.

Ved at tilslutte sig TARGET Services står Nationalbanken sammen med centralbankerne i eurosystemet om at beskytte betalingsafviklingen mod vedvarende cybertrusler.

”Vi styrker sikkerheden ved at arbejde sammen med andre europæiske centralbanker på betalingsområdet. Det er særligt vigtigt i en tid, hvor cybertruslen er høj og stigende,” siger nationalbankdirektør Ulrik Nødgaard.

Danskerne vil ikke opleve ændringer i det daglige, men deres betalinger vil fremover blive håndteret via en mere robust og fremtidssikret platform.

Over tid er visionen, at borgerne mere direkte vil opleve fordele ved fx at få nemmere og billigere adgang til straksbetalinger på tværs af valutaer.

”Økonomisk er det også en fordel at være fælles om betalingsinfrastruktur på tværs af lande. Skalafordelene i et centraliseret system vil give besparelser på de løbende omkostninger til drift, vedligeholdelse og videreudvikling,” siger Ulrik Nødgaard.

Danske kroner bliver den første valuta uden for euroen, som både håndterer betalinger og værdipapirhandler på TARGET Services. Med tiden forventes flere valutaer at blive tilføjet.

Nationalbanken har arbejdet frem mod migreringen siden 2020.

Tidsplanen er blevet overholdt, og de samlede udgifter, som deles mellem Nationalbanken og banksektoren, er lavere end oprindeligt forventet.

”Projektet er blevet til i tæt samarbejde med den danske banksektor, Den Europæiske Centralbank og andre relevante parter. Gennem hele forløbet har samarbejdet været positivt og målrettet, med fælles fokus og klare mål. Den gode dialog og sektorens opbakning har været med til at sikre, at projektet er blevet gennemført inden for de aftalte rammer – både økonomisk og tidsmæssigt. Det vil jeg gerne sige tak for, ” siger Ulrik Nødgaard.

Anbefalet til dig