Folketingsmedlem Mohammad Rona blev i går aftes nægtet adgang til natklubben Café Stygge i Aalborg.
Rona, der er næstgruppeformand for Moderaterne, fortæller til B.T., at han mener, afvisningen skyldtes hans hudfarve.
"Vi var tre drenge, én hvid og to brune, og vi blev bare afvist med det samme. Jeg blev noget skuffet og rasende. Jeg tænkte bare, det er løgn det her," siger Rona og fortsætter: "Vi var de eneste brune i køen, og både dem foran og bagved os fik lov at komme ind, men vi bliver bare eskorteret ud. Vi spørger hvorfor, og de svarer, at der ikke er nogen grund, vi kan bare ikke komme ind i aften. Jeg synes sørme, det var pinligt for at være helt ærlig. Jeg havde da ikke regnet med at blive afvist her i 2024."
Det skriver BT.
Rona tolker hændelsen som diskrimination. "Det er sådan, jeg tolker det. Hvorfor skulle han ellers lige pege os ud? Jeg synes bare, det er meget påfaldende, at de to brune i køen bliver afvist, mens alle de andre kommer ind. Det må man jo tolke, som man vil, men jeg tolker det sådan, at det er ret uretfærdigt og problematisk. Særligt når vi slet ikke fik nogen grund."
Efter en koncert tidligere på aftenen besluttede Rona og hans venner sig for at besøge natklubben. Ved et-tiden blev de afvist i døren, og en af klubbens ansatte vinkede nedladende til dem, hvilket forstærkede deres følelse af ydmygelse og frustration.
B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Café Stygge, men natklubben har ikke svaret inden deadline.
Diskrimination i nattelivet er ikke et nyt fænomen. En rapport fra Institut for Menneskerettigheder sidste år viste, at hver fjerde minoritetsdansker og hver anden minoritetsdanske mand mellem 18 og 34 år har oplevet at blive nægtet adgang til steder, hvor andre frit kunne komme ind – særligt i nattelivet.
SF og Radikale Venstre har tidligere fremsat forslag om at ændre restaurationsloven for at bekæmpe diskrimination, herunder muligheden for at fratage alkoholbevillinger fra diskriminerende natklubber. Forslagene blev dog afvist af regeringen i 2022.
Efter sin oplevelse er Rona nu åben for at genbesøge disse forslag. "Jeg er sådan set ikke imod, at det godt kunne være en løsning. Men jeg er i tvivl om, hvorvidt det kunne gå ud over de gode steder. Men altså, jeg er da åben overfor, at hvis der er diskoteker eller natklubber eller barer, der bliver ved med at opføre sig dårligt, så skal det altså koste deres alkoholbevilling," siger han.