Det store budskab fra Mette Frederiksen til mandagens pressemøde var, at de yngste skoleelever skulle finde penalhusene frem igen efter påske og begynde i skolen. Klassetrinnene fra 0. til 5. klasse samt børne- og vuggestuebørn skulle nemlig i gang allerede fra onsdag den 15. april.
"Hvis vi i fællesskab formår at holde tallene stabile, så vil regeringen fra onsdag den 15. april begynde at åbne landets vuggestuer, børnehaver fritidsordninger og de mindste skoleklasser," lød det fra statsministerens talerstol, men nu forlyder det, at det kun er en sandhed med modifikationer.
Regeringens genåbningsplan lægger beslutninger ud til kommunen
Det fremgår dog af regeringens genåbningsplan, at ansvaret for genåbningen af folkeskolernes yngste klassetrin i stedet er lagt ud til kommunalbestyrelserne og byrådene.
"På Børne- og Undervisningsministeriets område vil en mulig gradvis åbning ske fra onsdag den 15. april og frem. Rammerne og hygiejnen skal være i orden, før de kan åbne, og det forudsætter, at kommunalbestyrelsen eller uddannelsesinstitutionens ledelse vurderer det forsvarligt ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer." Det står der på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.
Der står ligeledes, at det er kommunalbestyrelserne, der i samarbejde med sundhedsmyndighederne skal vurdere forsvarligheden i åbningen af skolerne.
"Skoler åbnes igen for 0.-5. klasser og specialtilbud på alle klassetrin hurtigst muligt fra onsdag den 15. april 2020, og så snart kommunalbestyrelsen ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer vurderer det forsvarligt. Skolefritidsordninger, fritidshjem og klubber (for børn op til 5. klasse) åbner tilsvarende."
Selvom de fleste danskere regnede med, at de yngste elever skulle tilbage i skolen, så må forældre og poder vente til, der kommer en udmelding fra de enkelte skoler og kommunalbestyrelser.