Børn opfører sig bedre, hvis de får den rette kost. Især to ting kan gøre en forskel, viser en banebrydende undersøgelse.
Lige nu læser andre
Tesco har analyseret frugt- og grøntvaner blandt britiske skolebørn, efter at de spiste intet mindre end 10,8 millioner portioner som en del af programmet Fruit & Veg for Schools.
Eleverne oplevede i gennemsnit en stigning på 7,4 procent i deres indtag af C-vitamin – svarende til 15 ekstra dages indtag – men initiativet har haft langt mere end blot ernæringsmæssige fordele.
Hele 94 procent af lærerne rapporterede forbedret adfærd blandt eleverne, herunder bedre koncentration og mere energi i undervisningen.
Tescos Fruit & Veg for Schools-program, der er udviklet i samarbejde med British Nutrition Foundation, har kørt i to år og støtter nu mere end 500 skoler.
Programmet fokuserede på områder med mange elever, der modtog gratis skolemad, og leverede 900 tons frugt og grønt – svarende til vægten af seks blåhvaler.
Læs også
Tescos seneste Impact Report, som analyserer effekten hos over 140.000 børn, viser nu imponerende resultater. Frugten og grøntsagerne har bl.a. øget indtaget af A-vitamin med 4 procent, kostfibre med 3,6 procent og folat – som reducerer træthed – med 3 procent.
Boldon School i South Tyneside spiste mest frugt og grønt med hele 14.778 portioner i løbet af skoleåret, hvilket er næsten fire gange mere end gennemsnittet.
“Vi havde aldrig forestillet os, hvilken forskel gratis frugt og grønt ville gøre for vores skole – det er utroligt,” sagde Val Hanson, senior elevmentor på Boldon School, ifølge Mirror.
“Mere end halvdelen af vores elever får gratis skolemad, og adgangen til sund mad har ikke kun givet dem de vitaminer og næringsstoffer, de har brug for, men har været en stor hjælp for de mest sårbare børn.”
Eleverne valgte selv, hvad der skulle købes, og de mest populære frugter var appelsiner, vindruer, jordbær, æbler og bananer, mens de foretrukne grøntsager var blomkål, gulerødder, kartofler, broccoli og kål.
Læs også
I Manchester spiste Park View Community Primary School mest guacamole – hele ti gange mere end gennemsnittet.
“Vi blev overraskede over, hvor populære avocadoer blev blandt børnene. Vi begyndte at købe dem til vores efter-skole-klub, men hurtigt ville de andre elever også prøve dem,” sagde Katy Mehaffy, familiekonsulent på skolen.
“Vi har oplevet, at børnene er mere nysgerrige i skolen, og hvis en ven spiser noget nyt, tør de andre prøve det.”
“Mange børn kom tidligere i skole på tom mave, hvilket påvirkede deres opførsel. At kunne tilbyde dem et stykke frugt har gjort en enorm forskel – de kan nu koncentrere sig og vender tilbage til undervisningen med fornyet energi.”
En undersøgelse blandt 500 britiske lærere, udført af analysefirmaet Censuswide, viste, at 96 procent mener, at elever lærer bedre, når de har spist sundt. Hele 88 procent af lærerne har oplevet børn møde sultne i skole, og tallet stiger til 94 procent i udsatte områder.
Læs også
Overraskende nok har 66 procent tidligere taget mad med hjemmefra eller købt sund mad til elever, fordi de var bekymrede for, om børnene fik nok at spise.
Næsten alle (98 procent) er enige om, at ernæring er en afgørende faktor for læring, men 83 procent siger, at det kan være svært at motivere børn til at spise sundt.
“Skolerne har fortalt os, hvor positiv en effekt programmet har haft – med bedre fokus, mere energi og forbedret adfærd blandt eleverne. Alle de lærere, vi spurgte, mente, at programmet har haft en positiv indflydelse på elevernes liv,” sagde Claire de Silva, leder af lokalsamfundsinitiativer hos Tesco.
“Ved at udvide programmet i det andet år kan vi sikre, at endnu flere børn i udsatte områder i Storbritannien får adgang til den frugt og grønt, de har brug for.”
Elever, der deltog i det første år, spiste i gennemsnit næsten 80 portioner frugt og grønt, og samtlige lærere mente, at programmet havde haft en positiv effekt.
Læs også
Hele 99 procent sagde, at initiativet opfordrer elever til at prøve flere typer frugt og grøntsager – herunder dem, der normalt er dyre eller svære at få fat i, som blåbær, vandmelon og asparges.
“Vi kunne ikke være mere glade for at se, at vores arbejde skaber reel forandring. At støtte Tesco i indsatsen for at fremme sundere kostvaner blandt børn og unge i udsatte områder er afgørende,” sagde Elaine Hindal, administrerende direktør for British Nutrition Foundation.
“Kostrelaterede sundhedsproblemer blandt unge er en stor bekymring, og initiativer som dette, der fremmer adgang til sund mad, er yderst nødvendige.”