Fremtidens Danmark: Aftale skal styrke klimaindsatsen og grøn omstilling

Af: Amalie L.

|

18/11/2024

Nyheder
Genrefoto: Pixabay
Genrefoto: Pixabay
Danmark tager endnu et skridt mod bæredygtighed.

Lige nu læser andre også

En klimaafgift på landbruget er med den politiske aftale nu en realitet, og det vil sammen med den betydelige udtagning af arealer og skærpede krav til kvælstof reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget.

Men der er brug for at holde nøje øje med implementeringen af aftalen, så omdannelsen af store landbrugsarealer til skov, natur og mindre intensiv dyrkning, og reduktion af udledningen fra dansk landbrug faktisk sker, og hurtigst muligt.

Det fremgår af pressemeddelelse fra VIA ritzau.

Et bredt flertal af landets partier har i dag landet Aftalen om Implementering af et Grønt Danmark, der samlet set vil skubbe til den nødvendige omstilling af dansk fødevareproduktion. Politisk er der nu fundet et fælles standpunkt, der åbner for en fælles vision om et andet, mere bæredygtigt Danmark.

Aftalen vil føre til lavere drivhusgasudledninger, et mere bæredygtigt landbrug og et Danmark, hvor der er plads til meget mere natur.

“Denne aftale har potentiale til at omdanne det Danmark, vi kender, til det bedre og for alvor starte udviklingen af fremtidens grønne fødevareproduktion. Den er et afsæt frem mod store, gode og nødvendige forandringer for Danmark, siger direktør for CONCITO Christian Ibsen.

CONCITO har været med som videnspart i forhandlinger om den grønne trepart, og anerkender det hårde arbejde, der har ført til aftalen.

”Visionen bag aftalen er den rette og indeholder de rette virkemidler, om end vi gerne havde set et større ambitionsniveau på klimaområdet med en højere afgift. Nu bliver det i stedet reduktion af kvælstof, der skal sikre, at landbruget leverer sin del af klimamålene frem mod 2030. Den indsats er vigtig at følge tæt," siger Christian Ibsen.  

”Aftalens sikring af penge til plantefonden er et vigtigt skridt mod omstilling til en mere klimavenlig og plantebaseret produktion. Det er en nødvendig del af både Danmarks og verdens grønne omstilling. CONCITO havde dog gerne set en stærkere indsats for den nødvendige omstilling af vores fødevareforbrug," tilføjer han.

De næste års implementering bliver afgørende for, om aftalen kommer til at levere. Med en banebrydende, om end lav, klimaafgift på landbruget i 2030 afhænger klimareduktioner frem mod 2030 af en effektiv kvælstofregulering.

Danmark skal nå ikke kun vandmiljømål, men også klimamål med en målrettet udtagning af landbrugsjord og markregulering af landbrugsarealerne frem mod 2030.

”Det er vigtigt at sikre, at der løbende holdes øje med, at der sker markante fremskridt og at aftalen leverer på klima, miljø og natur, ellers vil den grønne trepart kun skuffe og det vil være nødvendigt at tage helt anderledes fat via fx regulering,” siger Christian Ibsen.

CONCITO vil opfordre til, at man starter arbejdet med en national arealstrategi. CONCITO anser det for at være et vigtigt led for at sikre den omfattende omlægning af de danske arealer, som aftalen lægger op.

Anbefalet til dig