Et smittetryk på 1,79 ligger langt over, hvad der er holdbart på den lange bane, og stigningen er nærmeste eksplosivt fra fredagens 1,06 til lørdagens 1,79.
Det stigende smittetryk må siges at være noget af et tilbagefald for Europas mastodont, der gennem hele coronakrisen haft godt styr på smitten og bl.a. har haft en væsentlige lavere dødelighed, sammenlignet med andre hårdt ramte europæiske lande.
Robert Koch Instituttet tilskriver en række lokale udbrud for den store stigning. Der har været udbrud på slagterier, flygtningelejre, ligesom der har været lokale smitterækker i kirker og til familiefester.
Den vestlige Nordrhein-Westfalen-region advarede i går om, at regionen kan stå overfor fornyede nedlukninger, hvis der ikke fås kontrol over smitten, der bl.a. har huseret et større slagteri i regionen.
Hvis tallene udjævnes for udbruddenes kortvarige påvirkninger af tallet, estimeres smittetrykket til at være steget fra 1,17 i fredags til 1,55 lørdag.
Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange mennesker en coronaramt person i gennemsnit smitter. Således vil én person i Tyskland lige nu vurderes til at smitte 1,55 personer, der skal ikke mange uger til med så højt et smittetryk, før virussen igen bliver svær at håndtere. Smittetrykket skal ligge under 1 før antallet af sygdomstilfælde reduceres.
Kansler Angela Merkel havde ønsket, at lockdown-perioden skulle have varet i en længere periode. Men efter pres fra regionale politikere, er mange begrænsende forbehold blevet ophævet.