Flere penge på kontoen er ikke noget at klage over.
Inden længe bliver det en realitet for en række danskere, der stiger ganske pænt i løn. Det er især dejligt, hvis man husker på, at stort set alt er blevet dyrere gennem de seneste år.
Priserne på alt fra dagligvarer til boliglån er steget, hvorfor flere danskere kæmper økonomisk for at få hverdagen til at hænge sammen.
Onsdag aften var alle partier med, da Gladsaxe Byråd indgik budgetforlig med særligt fokus på Gladsaxes børn, unge og ældre.
Med Gladsaxes sunde og robuste økonomi og et tilskud i sidste øjeblik fra regeringen på 22 millioner kroner kunne forligspartierne i alt levere ekstra velfærd til borgerne for 121 millioner kroner i 2025.
Blandt andet afsættes der ekstra penge til at skabe bedre trivsel blandt Gladsaxes børn og unge, til et lønløft til udvalgte medarbejdergrupper på velfærdsområderne og kommunens folkeskoler får 10 millioner kroner til at købe flere fysiske skolebøger for.
Sådan skriver Gladsaxe Kommune i en pressemeddelelse.
Alle partier med i budgetforliget
Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, løsgængeren Suleman Naim, Danmarksdemokraterne og Moderaterne.
Dermed bakker alle 25 byrådsmedlemmer op om den økonomiske retning, som er lagt for Gladsaxe Kommunes økonomi de kommende år.
"Jeg vil gerne takke alle partierne i byrådet for, at vi sammen har kunnet levere et budget, som i den grad formår at løfte velfærden for Gladsaxes borgere i en tid, hvor kommunernes økonomi generelt er presset," siger Gladsaxes borgmester Trine Græse og fortsætter:
"Når vi er i stand til det her i Gladsaxe, skyldes det i høj grad vores gode og brede samarbejde, hvor vi alle tager et fælles ansvar for at sikre, at Gladsaxe har en sund og robust økonomi. Det er det, som gør os i stand til at investere i høj velfærd og udvikling af vores by."
81 millioner til børn og unges trivsel
For at sikre, at flere af Gladsaxes børn og unge kan trives, har Gladsaxe Kommune de seneste to år tilført et trecifret millionbeløb til nye indsatser for børn og unge, som har brug for særlig støtte.
Samtidig har Børne- og Undervisningsudvalget i foråret 2024 gennem omprioriteringer fundet knapt 54 millioner kroner til indsatser, der gavner alle børn, så flere børn trives fagligt og socialt, og kan inkluderes i Gladsaxes almindelige børnehuse og skoler.
Det sker blandt andet ved at øge antallet af timer med flere medarbejdere i undervisningen i skolerne og ansætte flere ressourcepædagoger i børnehusene.
Det er en stor omstilling, som tager tid.
Derfor tilføres området yderligere 81 mio. kr. fordelt over de kommende tre år, så der er tid til, at effekten af de igangværende indsatser slår igennem.
Samtidig er der afsat en pulje på 25 mio. kr. til uforudsete udgifter, da det er et område, hvor det er vanskeligt at budgettere.
Pulje til hovedrengøring til hjemmeplejemodtagere og social tandpleje
Der reserveres midler fra puljen til uforudsete udgifter til finansiering af eventuelle ekstraudgifter til hovedrengøring hos de borgere, som er omfattet af denne ordning, og til social tandpleje.
For at sikre, at disse borgere kender eksistensen af de to tilbud, skal der gennemføres en kommunikationsindsats for at gøre opmærksom på tilbuddene.
Pulje til udvikling og omstilling af ældreområdet
Den kommende ældrereform og fremtidens udfordringer med flere ældre og stigende mangel på faglært arbejdskraft kommer til at betyde grundlæggende forandringer i den måde kommunerne leverer ældrepleje på.
Blandt andet skal kommunerne de kommende år arbejde for at indføre faste teams i hjemmeplejen.
For at være på forkant i forhold til at håndtere de kommende krav til kommunerne i takt med, at regeringens ældrereform konkretiseres, afsættes der 5 millioner kroner i 2025 og 8 millioner kroner årligt fra 2026 til en særlig pulje til udvikling og omstilling af ældreområdet.
Lønløft skal sikre fastholdelse og rekruttering
Gladsaxe oplever ligesom andre kommuner udfordringer med at fastholde og rekruttere medarbejdere til de store velfærdsområder.
Derfor afsættes der en pulje på 20 millioner kroner til varige, lokale lønløft til udvalgte medarbejdergrupper, hvis lønniveau ligger lavere end nabokommunernes, og på områder, hvor der er udfordringer med at fastholde medarbejdere.
Målet er at sikre, at Gladsaxe Kommune fortsat er en attraktiv arbejdsplads med veluddannede medarbejdere.
Kriterierne for udmøntning af puljen besluttes af Økonomiudvalget i slutningen af 2024 og pengene udmøntes i tæt dialog med de faglige organisationer.