Godt nyt til 500.000 danskere: Flere penge på vej

Nyheder
Foto: Shutterstock
En halv million borgere kan godt begynde at glæde sig, lyder det mandag.

Lige nu læser andre også

Efter mere end tre døgns intense slutforhandlinger er der indgået en aftale om et treårigt overenskomstforlig på det kommunale område. Der er tale om et økonomisk ansvarligt forlig, som samtidig har fokus på nogle af de udfordringer, kommunerne står med.

Det fortæller Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse. 

”I en tid, hvor coronakrisen raser, og vi hverken kender sluttidspunktet for krisen eller skaderne, den kommer til at forårsage, er jeg rigtig glad for, at vi har landet et godt overenskomstforlig. Vi har hele tiden vidst, at vi ikke kunne honorere alle de ønsker, som medarbejderne kom med bl.a. ift. økonomien, men jeg synes, at vi sammen har udvist ansvarlighed og nået et resultat, der sikrer, at det fortsat er attraktivt at være på en af de kommunale arbejdspladser og hver dag yde en uundværlig velfærd til borgerne.”

Sådan lyder det fra Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, efter at Forhandlingsfællesskabet og KL i dag har indgået et forlig om en ny treårig overenskomst for omkring en halv million kommunalt ansatte.

Med forliget er der aftalt generelle lønstigninger på i alt 5,02 pct. for de kommunale medarbejdere over de næste tre år. Derudover videreføres reguleringsordningen, så lønudviklingen følger med den private lønudvikling.

Ekstra i lønposen

Et af hovedtemaerne for KL i forhandlingerne har været en rekrutteringspulje, som skal være med til at sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i årene, der kommer. Parterne er blevet enige om en rekrutteringspulje på 140 mio. kr. målrettet social- og sundhedsmedarbejderne samt en lige- og lavtlønspulje på 140 mio. kr.

”Vi er rigtig glade for, at Forhandlingsfællesskabet har sagt ja til at støtte os i bestræbelserne på at tiltrække arbejdskraft til den store opgave med at sikre den nødvendige pleje og omsorg for det hastigt stigende antal ældre. Puljen er mindre, end vi havde ønsket, men det er vigtigt, at vi trods en stram økonomi har fundet en vej til at gøre noget ved en af de største udfordringer, vi står med i kommunerne,” siger Steen Christiansen, der er anden del af KL’s forhandlerduo og næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Et andet centralt punkt i forhandlingerne har været fastholdelse af de erfarne kommunale medarbejdere. Her er parterne blevet enige om at søsætte et partnerskab på seniorområdet, som skal skabe en ny praksis for, at flere skal have et godt – og længere – seniorarbejdsliv.

”Vi tror på, at det virkelig kan rykke en dagsorden, når vi som centrale parter står sammen bag budskabet om, at vi har brug for de erfarne medarbejdere på de kommunale arbejdspladser. Derfor er jeg glad for, at vi med forliget her har lagt nogle spor til at skabe rammerne for det lange og gode kommunale seniorarbejdsliv og dermed imødegå nogle af rekrutteringsudfordringerne på det kommunale område,” siger Michael Ziegler.

Dette arbejdsmiljø i centrum

KL-forhandlerne fremhæver også, at parterne er blevet enige om 2 initiativer for at styrke indsatsen i forhold til det psykiske arbejdsmiljø på de kommunale arbejdspladser.

Den fælles partsindsats SPARK (Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – parternes støtte til lokal dialog og handling) videreføres, videreudvikles og fokuseres i perioden 2021 – 2024. Derudover er parterne enige om at udvikle og tilbyde en frivillig uddannelse i ledelse af psykiske arbejdsmiljø for ledere med personaleansvar i kommunerne.

”Det er vigtigt for os med medarbejdere, som trives i deres dagligdag. Det er afgørende for at kunne levere en velfærd af høj kvalitet til borgerne. Trivsel hænger tæt sammen med et godt psykisk arbejdsmiljø. Det kræver god ledelse og et tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledere. Begge dele skruer vi nu op for med de initiativer, vi har aftalt i dette forlig,” siger Steen Christiansen.

 

Anbefalet til dig