Godt nyt til allergiske hunde-elskere: Du kan måske få en hunhund

29/01/2020

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto.
Elsker du også hunde? Men er du en af de uheldige mennesker der ikke kan tåle dem, så er der måske godt nyt på vej. Det kan nemlig være, at du kan få en sød hunhund.

Mest læste i dag

Her på redaktionen er vi helt vilde med hunde, og ville slet ikke vide, hvad vi skulle gøre hvis vi blev allergiske. Men til dem der er allergiske, er der gode nyheder på vej.

Nogle reagerer kun på hanhunde

En ny undersøgelse viser, at nogle allergikere kun reagerer på hanhunde. Undersøgelsen er foretaget af Dansk BørneAstma Center (DBAC) ved Herlev og Gentofte Hospital. Og denne undersøgelse konkluderer altså at nogle hundeallergikere vil kunne tåle hunhunde. Det skriver DR. 

Man skal dog lige få sig undersøgt ordentligt inden man går ud og anskaffer sig en nuttet lille hund. Undersøgelsen er nemlig kun en lille undersøgelse.

”Når allergikere reagerer på hunde, skyldes det proteiner fra for eksempel hundens hår, spyt, skæl eller urin. Proteinerne kaldes for allergener. Der findes et særlig allergen fra hanhunde, som du kan være allergisk over for uden at være allergisk over for alle de andre allergener, fortæller professor Hans Bisgaard til DR. Han står sammen med post-doc Ann-Marie Schoos for undersøgelsen.

Udført på 22 personer

At det blot er en lille undersøgelse, ændrer dog ikke på resultatet. Op mod 60 procent af deltagerne i undersøgelsen reagerer kun på hanhunde. Forskerne har undersøgt 22 personer i alderen 15-18 år, som blev udsat for forskellige hundeallergener ved hjælp af særlige tests, som forskerne havde fået fremstillet til forsøget.

I undersøgelsen var der seks personer, som udelukkende reagerede på det særlige hanhundallergen, der hedder Can f 5. Det er et protein, der dannes i prostata (blærehalskirtlen) på hanhundene.

Hans Bisgaard konkluderer ud fra undersøgelsen, at dem, som kun er allergisk overfor det allergen, godt få en hunhund.

”Allergi overfor hunde er specielt traumatisk for børn. Især for dem, der allerede har en hund og finder ud af, at de er nødt til at skille sig af med dem, fordi de får taget en allergitest, der viser positiv. Det vil man måske kunne undgå i nogle tilfælde,” fortæller Hans Bisgaard.

Hans mener at 30-60 procent af alle hundeallergikere udelukkende reagerer på Can f 5, som kun findes i hanhunde, og derfor vil mange godt kunne anskaffe sig en hunhund. Men forskningen er ikke langt nok endnu til at kunne love noget, men det er en god nyhed, som måske kan gøre livet bedre for allergiske hundeelskere.

 

 

Anbefalet til dig