Region Midtjylland søger nu landsbyer, der vil være med til at teste, om en delecykel på el kan være et alternativ til bilen – og samtidig være med til at styrke det lokale fællesskab, når man bor på landet.
Alle landsbyer og lokalområder med op til 3.000 indbyggere kan frem til 30. juni søge, og regionen udvælger 10-15 landsbyer eller landdistrikter til at være med.
Projektet er en del af regionens arbejde med at understøtte aktive landsbyer og landdistrikter.
Håbet er, at elcykler på længere sigt kan blive en del af løsningen på, at der nogle steder er langt mellem busser og stoppesteder, og at mange familier derfor anskaffer bil nummer to eller tre.
Sådan skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
"Vi vil gerne skabe opmærksomhed om, at man kan meget med en elcykel eller en ladcykel. Det kan være at bringe sig frem og tilbage, hvor man ellers ville have taget bilen", siger udvalgsformand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen, og fortsætter:
"Men det kan også være at komme til et trafik-knudepunkt, hvor man så kan tage den offentlige trafik fra. Det er langtfra en erstatning for kollektiv trafik, hvor regionen også i fremtiden investerer i både busruter og andre løsninger, men det et forsøg på få borgerne i landsbyerne med i arbejdet for at udvikle fremtidens mobilitet."
Gratis at være med
Regionen giver de landsbyer, der bliver valgt, mulighed for at låne en elcykel, en el-ladcykel eller én af hver til deling i byen i en periode på et år.
Derudover sørger regionen for at oprette deleordningen og for fuld service af cyklerne, så deltagelsen ikke koster landsbyerne noget.
Landsbyer, der har brugt elcyklerne meget, vil efter forsøgsperioden få tilbudt at beholde elcyklerne og selv føre deleordningen videre.
Erfaringer fra lignende forsøg i større byer viser, at muligheden for at låne elcykler er attraktivt.
Men der er ikke mange erfaringer med lignende tiltag i landsbyer. Der er således tale om et udviklingsprojekt, hvor regionen i samarbejde med borgere i landsbyen vil indsamle erfaringer.
"Der er kun gode ting at sige om at cykle, og hvis vi så samtidig kan hjælpe hinanden med at styrke mobiliteten med det her forsøg, så er det værd at prøve. Projektet handler dybest set om at være med til at gøre Region Midtjylland til et bedre sted at leve, og jeg håber virkelig, at mange af vores landsbyer vil give det et skud og sende en ansøgning", siger næstformand i udvalget for Regional Udvikling, Henrik Qvist.
Hvem kan søge?
Alle landsbyer med under 3.000 indbyggere opfordres til at søge om deltagelse i elcykelprojektet ”Delecyklen”.
Det koster ingenting at være en del af projektet. Regionen dækker udgifterne til cyklerne, låseordning, reparation samt bookingside. Efter den 1-årige periode vil landsbyer, der har brugt Delecyklen meget, få mulighed for at beholde cyklerne.
Ansøgningen skal komme fra en forening.
Find krav og kriterier samt ansøgningsmateriale her: https://www.ru.rm.dk/kultur-og-landsbyer/landsbyer/delecyklen--forsog-med-elcykler-pa-landet/