Gratis hjælp til ukrainske flygtninges kæledyr: Her er anledningen

Af: Ida Hansson

|

07/03/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Dyreklinik giver gratis hjælp til ukrainske flygtninges kæledyr.

Lige nu læser andre også

Mange af os, der har kæledyr ved, hvor stor betydning de små dyr har for os. For de flere er et kæledyr som en ekstra familiemedlem.

Derfor er det ikke kun mennesker der flygter fra det krigshærgede Ukraine. Kæledyrene følger nemlig og med over grænserne.

VetGruppen tilbyder nu gratis sundhedsundersøgelser og rabiesvacciner til kæledyrene, der er flygtet sammen med deres familier.

Normalvis er der mange regler og lover, når det kommer til at tage kæledyr med ind i Danmark, som kommer fra et andet land, da der er en stor risiko for rabies hos dyrene.

“Vi gør det, fordi vi gerne vil hjælpe de mennesker, der er flygtet fra hus og hjem. Og da vi så, der var givet carte blanche til, at kæledyrene må komme med ind i EU, så blev vi enige om, at vi kan hjælpe med at give dem en rabiesvaccine og sundhedsundersøgelse,” siger Julie Pio Kragelund, der er dyrlæge og kommunikationsmedarbejder i VetGruppen til TV 2 Lorry. 

Ved at give gratis hjælp til de mange kæledyr, kan dyrelægerne minimere risikoen for, at der kommer rabies og andre sygdomme ind i Danmark.

Foto: Shutterstock

Rabies:

”Rabies forekommer i Ukraine i modsætning til Danmark. Rabies (hundegalskab) er dødelig og kan smitte til mennesker ved bid/kontakt med spyt fra smittede dyr. Derfor er det vigtigt, at alle der medbringer hunde katte og fritter fra Ukraine, der ikke lever op til EU indførselskrav, er særligt opmærksomme på, om deres dyr udviser tegn på rabies, herunder bider dyr eller mennesker.

Symptomer på rabies kan være ændret adfærd, som fx savlen, synkebesvær, stemmeforandring, urenlighed, uro, forvirret opførsel, raserianfald/angrebslyst eventuelt afløst af perioder med sløvhed og tiltagende lammelser af især underkæbe og bagparti.

I sådanne tilfælde er det meget vigtigt, at der straks tages kontakt til en dyrlæge. Kan mistanken ikke afvises, foretager dyrlægen anmeldelse til Fødevarestyrelsen, der anviser det videre forløb”, skriver fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. 

 

Anbefalet til dig