Hård kritik af regeringen: Det vil have utilsigtede konsekvenser

16/03/2022

Ida Hansson

Foto: Nyheder24.dk
Der rettes en skarp kritik mod regeringen.

Mest læste i dag

Regeringen har præsenteret sin sundhedsreform, som indebærer et forbud mod salg af alle tobaks- og nikotinprodukter til danskere, der er født efter 2010.

”At sige til enhver dansker, at du – hverken når du 18, 35 eller 55 år – må købe cigaretter, og dermed de facto ulovliggøre salget af cigaretter, er ikke kun at umyndiggøre voksne danskere. Det vil også medføre et ukontrolleret, stort illegalt marked og mere grænsehandel, hvilket hverken vil være til gavn for dansk butiksliv eller folkesundheden,” udtaler Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, og fortsætter:

”Et illegalt marked betyder billige kopicigaretter til det halve af prisen, hvor myndighederne hverken har mulighed for at kontrollere produkternes indhold eller salget heraf – til glæde for de kriminelle. I øjeblikket ser vi for første gang, at der bliver etableret ulovlige cigaretfabrikker i Danmark med produktion i millionklassen, og nu vil regeringen gør det endnu mere lukrativt for de kriminelle at sælge cigaretter til danskerne. Det er decideret uansvarligt.”

Tobaksproducenterne henviser til myndighedernes seneste aktioner, bl.a. i februar 2022, hvor politiet, Toldstyrelsen og Skattestyrelsen slog til på 16 adresser i Jylland, hvor seks personer blev anholdt og sigtet for at have produceret op mod 85 millioner illegale cigaretter, samt til politiets afsløring af en illegal cigaretfabrik i Vamdrup sidste år, hvor en mand erkendte at have produceret 41 millioner illegale cigaretter.

Foto: Shutterstock

Sammenlagt har det medført tabte afgiftsindtægter på 150 millioner kroner og yderligere 71,3 millioner kr. Det oplyser Tobaksproducenterne i en pressemeddelelse.

Et illegalt marked kan også skabe social ulighed i sundhed

Flere undersøgelser af danskernes trivsel og sundhed, herunder Den Nationale Sundhedsprofil 2021, viser, at man blandt lavtuddannede finder flest rygere, hvorimod højtuddannede i højere grad lægger cigaretten fra sig, hvilket skaber social ulighed i sundhed.

”Seneste års forhøjelser af afgiften på cigaretter har øget den økonomiske ulighed i samfundet. Det er bare lettere for direktøren at finde økonomisk rum til at købe cigaretter, end det er for kontanthjælpsmodtageren. Blandt lavtuddannede finder du flere rygere,” udtaler Tine Marie Andersen, og tilføjer:

”Jeg forstår faktisk godt regeringens ønske om at gøre op med social ulighed i sundhed, men jeg er nødt til at spørge, hvordan regeringen forstiller sig, at man hjælper de her mennesker ved at forbyde cigaretter? Det vil jo netop være dem, der har færrest penge på kontoen, der vil købe cigaretterne illegalt og billigt, imens de mere privilegerede kan importere lovligt-producerede cigaretter fra Tyskland og Sverige.”

Færre danskere ryger – men ID-kontrollen er en udfordring

Den nationale undersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil 2021, er netop blevet offentliggjort af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Flere end 180.000 danskere har svaret på en række spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel.

Ifølge undersøgelsen er andelen af daglige rygere faldet markant siden 2010. 1 ud af 7 danskere ryger dagligt, hvilket er et fald på 7 procentpoint siden 2010.

Der er yderligere sket et markant fald i andelen af dagligrygere i aldersgruppen 16-24 år, hvor andelen er faldet med 7,9 procentpoint blandt mænd og 4,9 % procentpoint blandt kvinder siden 2017.

 

Anbefalet til dig