Var tidligere Norges rigeste mand: Nu skal han 10 måneder i fængsel

Af: Lucas Andreas

|

26/05/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Han fik straffen ved en britisk domstol.

Mest læste i dag

Den norske finansmand Christen Ager-Hanssen har haft en turbulent karriere fyldt med både store sejre og bitre nederlag.

Han blev kendt som "Norges rigeste mand" i 2000, da hans venturekapitalfirma Cognition blev vurderet til næsten 20 milliarder norske kroner.

Men siden da er det gået ned ad bakke for Ager-Hanssen, der nu igen er i mediernes søgelys.

Det skriver det norske blad Nettavisen.

Christen Ager-Hanssen har oplevet en række konkurser og økonomiske problemer gennem årene. I 2017 blev han jagtet af den svenske Kronofogden for ubetalte skatter, og senere samme år mistede han kontrollen over det britiske medieselskab Johnston Press, da virksomheden blev sat under administration.

På trods af hans modstand overtog långivere selskabet.

Dømt til ti måneders fængsel

Nu står Ager-Hanssen over for en ny udfordring.

En britisk domstol har idømt ham ti måneders fængsel for foragt for retten.

Ifølge Dagens Næringsliv har Ager-Hanssen bevidst brudt flere juridiske afgørelser ved at offentliggøre en såkaldt whistleblower-rapport fra sin tidligere arbejdsgiver, kryptovirksomheden Nchain.

Rapporten indeholder alvorlige beskyldninger mod Nchain, og virksomheden hævder, at Ager-Hanssen har brudt sin tavshedspligt og ikke overholdt den aftale, der blev indgået ved hans afgang. Retten har givet Nchain medhold.

Ager-Hanssen forsvarer sine handlinger og udtaler til Dagens Næringsliv: "Nchains interesser her er kommercielle, så de bruger alle metoder. Men jeg er en whistleblower. Jeg har ret til at fortælle sandheden. Men hvis jeg skal i fængsel for det, er jeg glad for det og stolt af det."

Afslørede forfalskede beviser

Sagen har også afsløret information om Craig Wright, Nchains grundlægger, der hævder at være Satoshi Nakamoto, opfinderen af bitcoin.

Dokumenter lækket af Ager-Hanssen antyder, at Wright har forfalsket beviser og løjet om sin identitet. En anden dom har fastslået, at Wright har forfalsket dokumenter i stor skala, og at hans påstand om at være den mytiske skaber af bitcoin er usand.

Selvom Ager-Hanssen har bidraget til at afsløre Wright som bedrager, står han nu selv over for fængsel, medmindre hans dom omstødes. Han erklærer: "Det her går imod menneskerettighederne, imod alle principper. Jeg har afsløret historiens største fidus," og han planlægger at anke dommen.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig