Har du også undret dig? Derfor fejrer vi Santa Lucia

Nyheder
Foto: Hans Meineche/Biofoto/Ritzau Scanpix
Foto: Hans Meineche/Biofoto/Ritzau Scanpix
Hvem var Lucia? Og hvorfor fejrer vi hende den 13. december af alle dage? Her får du svarene.

Lige nu læser andre også

Dagen er kommet, hvor lysene skinner ekstra klart på arbejdspladser og skoler rundt om i landet.

Lucia-optogene, med små engleklædte børn og lyden af den smukke lucia-sang, spreder en magisk stemning og tager os tilbage til en tid, hvor tradition og tro forenedes.

Men hvorfor fejrer vi egentlig Lucia, og hvad ligger bag denne søde tradition?

Bibelselskabet giver os et indblik:

Lucia, en ung kristen kvinde fra det 4. århundrede, levede i Syrakus på Sicilien. Hun delte mad ud til de fattige og bar lys på sit hoved for at have begge hænder frie til at hjælpe. Hendes liv tog dog en tragisk drejning, da hun blev forfulgt af kejser Diocletian på grund af sin tro.

Lucia: Fra Skandinavien til Danmark

I Norden, hvor Lucianatten blev anset for at være årets længste, blev traditionen født. Folk mente, at natten var fyldt med onde ånder, og derfor skulle man helst blive indendørs.

Efter reformationen i 1536 forsvandt Lucia-fejringen officielt i Danmark, men Sverige fortsatte traditionen på forskellige måder. Lucias dag blev flyttet til den 13. december under en kalenderreform i 1700-tallet.

Det var dog først omkring 1920, at Lucia-fejringen i Sverige fik sin endelige form med den ikoniske hvide Luciabrud, stjernedrenge og terner.

Efter besættelsestiden spredte skikken sig til Danmark, og sidst i det 20. århundrede blev Lucia-optogene også en del af nogle kirkers adventsgudstjenester.

En magisk tid på året

I dag fortsætter Lucia-optogene med at bringe glæde og lys til vores liv. Børn iført hvide klæder og lysende kroner på hovedet tager os med på en rejse tilbage i tiden, hvor traditioner og fællesskab stod i centrum.

Så i dag, når dine kolleger eller børn fejrer Lucia, kan du glæde dig over ikke bare lyset, men også over den rige historie og kultur, der ledsager denne smukke fest.

Lucia-fejringen er ikke kun en tradition; det er en fejring af lyset og solidariteten, der fortsætter med at bringe os sammen på tværs af generationer og grænser.

Og med Luciadag er vi også officielt halvvejs igennem juledagene, hvor juleaftensdag venter 11 dage væk.

Anbefalet til dig