En ny beredskabsaftale, der blev præsenteret onsdag af minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V), skal styrke Danmarks evne til at håndtere ekstreme vejrhændelser.
Aftalen tilfører Beredskabsstyrelsen flere ressourcer og en langsigtet økonomisk plan frem til 2033.
Øget kapacitet og investering i klimamateriel
Aftalen sikrer 608 millioner kroner i 2025 og 2026 samt 183 millioner kroner årligt frem til 2033.
Beløbene skal blandt andet gå til ansættelse af uniformeret personel og til investering i specialiseret klimamateriel, der endnu ikke er specificeret.
"Vi adresserer de mest akutte behov," sagde Torsten Schack Pedersen på pressemødet og understregede, at selvom Danmark har et godt beredskab, kræver det nuværende trusselsbillede øget indsats.
Ifølge aftalen tilføres Beredskabsstyrelsen 145 millioner kroner til nye medarbejdere og forbedring af bygninger.
Derudover skal 50 ekstra værnepligtige øge kapaciteten fra 2027, hvilket skal styrke samarbejdet med kommunale redningsberedskaber.
Kritik og fremtidige initiativer
Aftalen har mødt kritik fra flere sider, blandt andet på grund af manglende midler til de kommunale beredskaber, der spiller en vigtig rolle i lokalsamfundene.
Denne del vil blive drøftet i forhandlingerne om kommunernes økonomi i foråret mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening.
En række langsigtede opgaver udskydes også, herunder en analyse af civilbeskyttelse under krig og katastrofer samt en strategi for cyber- og informationssikkerhed, der skal vedtages i 2025.
Et skridt på vejen
Selvom alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet står bag aftalen, betegnes den af nogle ordførere som en lille aftale.
"Det er et skridt på vejen," lød det under præsentationen, hvor det blev understreget, at aftalen er en del af det større forsvarsforlig.
Beredskabsaftalen markerer samtidig den første store aftale for det nyoprettede ministerium under Torsten Schack Pedersen, der blev beredskabsminister i august.
Den kommende tid vil vise, hvordan de mange midler kan omsættes til styrket samfundssikkerhed i praksis.