Her er grunden til, at du altid bør betale med kontanter

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du tænkt over det?

Lige nu læser andre også

Der har været meget snak om kontanter på det seneste.

Det skyldes blandt andet, at forsvarsminister Troels Lund Poulsens har meldt ud, at danskerne bør kunne klare sig selv i 72 timer, såfremt en hybridkrig bryder ud.

Her anbefales det nemlig, at kontanter er en del af 'overlevelsespakken'.

Nu viser det sig dog, at kontanter ikke kun er gode at have i et potentiel krisesituation, og at der er en anden - og ret markant - fordel ved at bruge dem i hverdagen.

Spar penge med kontanter

Australske forskere konkluderer, at kontanter kan spille en afgørende rolle i personlig økonomisk kontrol og sparevaner.

Ved at analysere data fra 71 forskningsartikler, 17 lande og mere end 11.000 deltagere har forskere fra University of Adelaide og University of Melbourne fundet frem til, at betalingsmetoden har betydelig indflydelse på vores forbrugsmønstre.

Sådan skriver Faglig Senior via Videnskab.dk.

Forskerne anvendte avancerede metaanalyseteknikker til at sammenligne resultaterne fra tidligere studier og bekræfte deres konklusion.

Det fremgår tydeligt, at kontantløse betalinger er forbundet med et højere forbrug sammenlignet med kontantbetalinger.

“Vi sandsynligvis bruge flere penge, når vi betaler ved kontantløse metoder, end når vi betaler med kontanter,” udtaler en af forskerne.

Men hvorfor?

Her er årsagen

Sagen er den, at betalingsformen påvirker vores adfærd og følelser omkring pengeforbrug.

En central teori bag denne adfærd er begrebet 'smerten ved at betale', som blev introduceret i 1996.

Teorien forklarer, at den smerte, som vi føler ved at bruge penge, varierer afhængigt af betalingsmetoden. Når vi betaler med kort, er der ingen fysisk udveksling, hvilket gør det mindre smertefuldt.

“Vi mister ikke noget håndgribeligt ved at swipe eller taste kortnummeret, så det føles mindre smertefuldt,” lyder meldingen fra forskerne.

Med kontanter er det anderledes, da man fysisk skal tælle og aflevere penge, hvilket gør tabet mere konkret og følelsesmæssigt betydningsfuldt.

Anbefalet til dig