Her er kaffe-tricket som alle burde kende

06/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Kender du til dette smarte trick?

Mest læste i dag

Salt kan bruges til rigtig mange ting - helt op til 14.000 ting ifølge nogle skøn. Vi har brug for det til at krydre og konservere vores mad, til at rense fedtede overflader og til at fjerne pletter; nogle mennesker bruger det endda som et alternativ til mundskyl.

Når det kommer til kaffe, har salt været brugt i usædvanlig lang tid i en række kulturer. Nogle har beskrevet det som en effektiv måde at reducere bitterhed og forbedre ønskelige smage i årevis.

Det er dog ikke alle, der er overbevist om disse fordele. Ofte er det ikke behandlet så meget som en smagsforstærker, da det er et "hack", der gør kaffe af lavere kvalitet mere velsmagende. Det skriver Perfect daily grind.

I kulturer rundt om i verden har tilsætning af salt til kaffe været en etableret praksis i årtier.

For eksempel er det i Tyrkiet traditionelt, at den kommende brud tilbereder kaffe med salt til sin kommende mand og hans familie som en uformel førægteskabelig ceremoni. Tilsvarende er "havsalt kaffe", der består af saltet mælkeskum oven på en iset americano, en populær drik i Taiwan.

Foto: Shutterstock

I Nordskandinavien har forbrugerne tilsat salt til brygget kaffe i årtier. Og endelig bruges brakvand med højt saltindhold ofte til at lave kaffe i kystområder i Europa.

Sara Marquart er chef for smag på The Coffee Excellence Center, et førende offentligt videnskabs-, teknologi- og innovationscenter. Hun fortæller, at tilsætning af salt er en fantastisk måde at balancere smagsprofilen af ​​bitre robustaer og kaffe med meget mørke ristede profiler.

"Tilsætning af salt i kaffe dæmper bitterheden uden at bruge andre tilsætningsstoffer. Salt bringer naturligt sødmen af ​​kaffe frem og bevarer behagelige aromaer. Hvis folk er følsomme over for bitterhed, selv i specialkaffe, er tilsætning af salt et godt alternativ til at bruge mælk og sukker."

Mens en lille procentdel af bitterheden i kaffe kommer fra koffein, kommer størstedelen genereret fra to forbindelser: chlorogensyrelaktoner og phenylindaner.

Disse forbindelser er faktisk ikke til stede i grøn kaffe. I stedet frigives de, når kaffe ristes, da chlorogene syrer nedbrydes. 

Salt er et smart trick for at maskere eller afbalancere den hårdere smag af kaffe af lavere kvalitet. Den eneste måde at finde ud af, hvad du kan lide, er dog at eksperimentere. Næste gang du brygger en kop kaffe, hvorfor så ikke prøve at tilføje et nip salt og se, hvad du synes?

 

   

Anbefalet til dig