Her er svaret én gang for alle: Bliver du virkelig syg af at fryse?

Af: Liva H.

|

08/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vidste du det?

Lige nu læser andre også

Siden barnsben har du sikkert hørt, at du skal huske at tage ordentligt med tøj på, så du ikke bliver syg.

I de senere år er vi dog blevet væsentligt mere informeret om spredning af bakterier og vira, især under coronapandemien. Her var der ikke nogen råd om at huske at klæde sig ekstra godt på for at forebygge smitte og sygdom.

Så er der virkelig noget om snakken? Passer det virkelig, at man bliver syg af kulde?

Jan Pravsgaard Christensen, lektor på Institut for International Sundhed, svarer nu på det store spørgsmål om, hvorvidt kulde gør os syge.

Det korte svar er 'ja', men det er ikke så simpelt.

Ifølge lektoren er det nemlig ikke kulden i sig selv, der gør os syge. Når du fryser, er der dårligere gennemstrømning i slimhinderne i næsen, og derfor får vira nemmere ved at trænge igennem og gøre dig syg.

»Når du bliver kold på dine slimhinder, har du dårligere blodgennemstrømning i næsen og dermed færre immunceller - T-celler - og antistoffer de steder, hvor de helst skal sidde,« forklarer Jan Pravsgaard Christensen, lektor på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Jan påpeger, at influenza og forkølelse generelt har gode betingelser for at overleve og gøre dig syg, når det er koldt, og dør i varme. Det er dog vigtigt at pointere, at vira har gode betingelser både når du er kold lokalt og når hele kroppen er kold.

»Hvis man kun har kolde fødder, men generelt er varm, gør det formentlig ikke noget. Virus kommer jo ikke ind gennem fødderne. Men hvis du omvendt står i Adamskostume i sneen, fryser du alle steder, og så er det lige meget, om du har et halstørklæde rundt om næsen og munden, for så vil dine slimhinder også være kolde,« fortæller han.

Kolde fødder giver sygdom

Et spændende forsøg fra Verdens forskningscenter Common Cold Centre på Cardiff University satte sig for at undersøge sammenhængen mellem kulde og sygdom. I deres forsøg skulle en andel af testpersonerne have deres fødder i koldt vand, mens den anden andel skulle have fødderne i en tom balje og altså ikke fryse. Resultatet viste, at 13 ud af 90 testpersoner med fødderne i koldt vand blev syge. Det spændende ved dette resultat og hvad Jan Pravsgaard Christensen bemærker er, at ikke alle 90 testpersoner med fødderne i det kolde vand blev syge. De forklarede selv, at de generelt havde let til sygdom sammenlignet med venner, familie og mennesker omkring dem.

Ifølge lektoren i international sundhed kan det skyldes, at vi alle er 'skruet' forskelligt sammen og at det kan være betinget af både alder og genetik.

Derfor kan det være svært at slå alle over én kam og dokumentere en sammenhæng mellem kulde og sygdom.

Umiddelbart virker det dog ulogisk, at kroppen, når den fryser og i forvejen er under pres, mindsker blodomløbet og dermed sænker barriererne for bakterier og vira, der kan gøre os endnu mere syge. Men ifølge Bobby Zachariae, forsker og professor på Aarhus Universitet, skyldes det formentlig, at kroppen går i dvale og prioriterer sine kampe. Sagt med andre ord bruger kroppen kræfterne på at holde kulden på afstand, som tidligere og dybt i vores DNA er en trussel, der kan slå os ihjel, frem for en forkølelse, til trods for at det også kan være ganske ubehageligt.

Anbefalet til dig