Hev TV2 i retten: Ville forhindre udgivelsen af 'Den sorte svane'

Af: Liva Høyberg

|

30/05/2024

Nyheder
Foto: Tv2
Foto: Tv2
Amira Smajic ønskede efter optagelserne til Tv2-dokumentaren, ikke at den skulle udgives.

Mest læste i dag

Det er yderst sjældent, hvis det overhovedet er sket før, at TV2 har måttet træffe så mange svære, usædvanlige og store beslutninger, som det var tilfældet under tilblivelsen af dokumentarserien "Den sorte svane".

Denne serie afslører nemlig nogle af samfundets største udfordringer og viser et systematisk og organiseret kriminelt netværk mellem underverdenen og oververdenen.

Det skriver Tv2

Hovedpersonen i dokumentarserien, Amira Smajic, er erhvervsjurist og har gennem mange år hjulpet kriminelle med hvidvaskning af milliarder. Hun spillede en afgørende rolle i dokumentaren ved at give et klart billede af, hvordan kriminelle fra forskellige grupperinger med assistance fra højstående individer kunne omgå loven i skattesager.

Hendes deltagelse i programmet viste sig imidlertid at være noget uklar, da TV2 opdagede, at hun ved siden af optagelserne tilsyneladende selv var involveret i kriminalitet. Da redaktionen konfronterede hende med dette, ønskede hun ikke længere, at dokumentaren skulle udgives.

For at stoppe TV2, tog hun sagen til domstolene.

I retten

Amira forsøgte gentagne gange at standse projektet ved først at bringe sagen for Københavns Byret og senere Østre Landsret.

Begge gange blev hendes anmodning om at få dokumentaren stoppet afvist, da retten fandt, at indholdet havde væsentlig betydning for det danske samfund. Afgørelsen blev yderligere begrundet med, at det var Amira selv, der havde taget initiativ til projektet, og at hun på grund af sit samtykke burde være bevidst om konsekvenserne.

Du kan læse Østre Landsrets afgørelse her.

Føler sig forpligtet

På trods af svære beslutninger og under hensyntagen til Amiras sikkerhed vælger TV2 ikke at opgive programmet.

TV2 mener selv, at det er deres forpligtelse at vise Danmark, hvor forholdsvist let det er for kriminelle at udnytte samfundets strukturer og systemer med bare lidt hjælp.

Dokumentaren påpeger også, hvordan nogle af samfundets mest respekterede og veletablerede personer er villige til at løbe risikoen.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig