Højsæson for særligt giftigt dyr - søg straks læge, hvis du oplever disse symptomer

Af: Liva H.

|

13/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Larven er allerede blevet spottet i Danmark.

Lige nu læser andre også

Det er højsæson for et særligt dyr, som ved berøring kan have alvorlige konsekvenser, hvis man "kommer til at putte dem i munden" eller rører ved dem. Derfor er det vigtigt, at både børn og voksne er opmærksomme og ved, hvordan man skal håndtere situationen, hvis man uheldigvis kommer tæt på dyret.

Det skriver Idenyt.

Tag ikke fejl af størrelsen

En af Danmarks mindre kendte, men farlige dyrearter kan sende dig en tur på skadestuen, hvis du kommer for tæt på. Den såkaldte fyrreprocessionsspinder-larve, som normalt findes i Sydeuropa, er nemlig så giftig, at den kan forårsage alvorlige helbredsproblemer.

Kommer du i kontakt med larven, kan det medføre kløe, udslæt og i værste fald problemer med vejrtrækningen. For hunde kan det være endnu farligere – indtager de en larve, kan det i værste tilfælde være dødeligt. Larven er allerede blevet spottet i Danmark, især på Dueodde på Bornholm, hvor flere personer er blevet behandlet efter kontakt med den.

Sådan undgår du de farlige fimrehår
Det er larvens små fimrehår, der sidder på ryggen, som udløser de ubehagelige symptomer. Disse fimrehår kan være giftige, selv når larven er død så du bør derfor aldrig røre ved larven.

Det skal du gøre:

Hvis du alligevel kommer i kontakt med larven, er det vigtigt at reagere hurtigt. Fjern straks tøjet, og vask huden grundigt med vand og sæbe. Du kan også bruge tape til at fjerne fimrehårene fra huden. Hvis du oplever åndedrætsbesvær, skal du søge lægehjælp med det samme. Smerter og kløe kan ofte behandles med almindelig smertestillende medicin.

Vær opmærksom på denne giftige larve, især hvis du opholder dig i områder som Bornholm, og sørg for at holde både dig selv og dine kæledyr på sikker afstand.

Anbefalet til dig