Højsæsonen for elforbruget er skudt i gang: Denne vane sparer danskerne mange penge

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere danskere holder fast i en særlig vane.

Mest læste i dag

Oktober er for alvor startskuddet til de kolde måneder, og det er også begyndelsen på højsæsonen for elforbrug.

Sidste år sparede private og mindre erhvervsvirksomheder hos netselskaberne Cerius-Radius, da energipriserne var høje, men i år var virkeligheden en anden.

Faktiske steg forbruget hos disse kunder med hele 14 pct. sammenlignet med oktober sidste år, viser tal fra netselskaberne.

Det skriver Cerius Radius i en pressemeddelelse.

Chef i Cerius-Radius, Cäthe Bay-Smidt, fortæller, at oktober i år var en koldere måned end sidste år, men forklaringen til de ændrede forbrugsvaner skal også findes andre steder.

”Økonomi spiller naturligvis en stor rolle. Elpriserne var i oktober de laveste i mere end to år, og når prisen for en kilowatttime falder, så er danskerne mere tilbøjelige til at skrue lidt op for elradiatoren eller varmepumpen. Og man tænker måske lidt mindre over sit generelle forbrug, når det ikke slår igennem på elregningen på samme måde som sidste år,” fortæller hun, og fortsætter:

”Hertil kommer, at vi generelt ser flere elbiler og varmepumper, som er med til at løfte det samlede forbrug. Det er dog vigtigt at slå fast, at vi har et rigtig stærkt elnet, som sagtens kan rumme udviklingen i kundernes forbrug. Og ingen kunder skal holde sig tilbage fra at investere i hverken elbiler eller varmepumper, for hvis der et behov for mere kapacitet i elnettet, så bygger vi det længe før, at kunderne ville opleve udfordringer.”

Én vane holder ved

Cerius-Radius var fra 1. januar 2023 blandt de første netselskaber, der lancerede en ny tarifmodel, som betyder, at kunderne betaler det samme for at få fragtet deres strøm ved uændret forbrug, men til gengæld er der en besparelse at hente, hvis kunderne flytter forbrug væk fra timerne mellem kl. 17.00 og 21.00, hvor der er mest tryk på elnettet.

Det har kunderne i Østdanmark været rigtig gode til hele året, og Cäthe Bay-Smidt glæder sig over, at kunderne holder fast i denne gode vane. Når forbruget bliver fordelt ud over hele døgnet, mindsker det nemlig spidsbelastningerne i elnettet.

”Vi kan se, at kunderne stadig sætter elbilen til at lade forskudt og bruger timeren på vaske- og opvaskemaskinen, så de kører om natten. Vi håber på, at det er en vane, der er kommet for at blive. Det spiller nemlig en stor rolle i at holde udgifterne til forstærkning og udbygning af elnettet nede, og samtidig kan vi som netselskaber prioritere vores ressourcer og investere i nettet de steder, hvor udviklingen går stærkest,” fortæller Cäthe Bay-Smidt.

Anbefalet til dig