Hver tredje hund er blevet bidt: Slagsmål er traumatiske for både hund og ejer

16/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Selv gode venner kan pludseligt komme i hundeslagsmål over et stykke legetøj eller et kødben. Foto: Shutterstock.com
Næsten hver tredje hund er blevet bidt af en anden hund eller havnet i slagsmål. Dette viser en undersøgelse, som Agria Dyreforsikring i Sverige har foretaget. Det er en ubehagelig oplevelse for både hund og ejer, og i mange tilfælde har hunden brug for akut dyrlægehjælp efter biddet.

Mest læste i dag

Undersøgelsen viser, at 27 procent af alle hundeejere har stået i en situation, hvor deres hund er endt i et slagsmål og er blevet bidt af en anden hund. Slagsmål kan opstå i hjemmet mellem hunde, der kender hinanden godt, men som ender i en situation, hvor de pludselig konkurrerer om et kødben, legetøj, noget mad eller bliver uvenner. Et andet almindeligt scenarie er, at en hund i snor bliver bidt af en ukendt løs hund, eller at der opstår et slagsmål mellem hunde i en hundeskov. Det fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

At opleve et slagsmål er et stort traume for både hund og ejer. De fleste hunde, der er blevet bidt, kan med den rigtige pleje komme sig over skaderne og bliver friske igen, men nogle få procent dør af deres skader.

Tips til at undgå hundeslagsmål og bidskader

  • Kommer din hund ikke (altid) når du kalder? Så hold din hund i snor og lad den ikke løbe hen til ukendte hunde.
  • Vælg hundens selskab med omhu. Hunde har ikke et behov for at lege med ukendte hunde, men er ofte tilfredse med nogle velkendte legekammerater, de kan hygge sig med nu og da.
  • Slip ikke hunden ind i legeområder med ukendte hunde uden først at finde ud af mere om hundene.
  • Er en løs hund ved at angribe din hund? Stå med lidt spredte ben, så du danner et skjold foran din hund, og forsøg at skræmme hunden væk med din stemme og dit kropssprog. Har du en lille hund, så kan du evt. tage den op i favnen for at beskytte den.
  • Fjern madskåle, hundelegetøj og kødben når du får besøg af andre hunde derhjemme.
  • Skil altid hundene ad, når de skal fodres.
  • Socialisér hunden ordentligt når den er hvalp ved at lade den møde andre rolige og venlige hunde. Sådan bliver den sikker i sit kropssprog, hvilket minimerer risikoen for at den havner i konflikter.

Dyrlægebesøg er ofte nødvendigt ved bidsår

Graden af skade varierer afhængigt af, hvor biddet sidder. Er det for eksempel en lille hund, der er blevet bidt i hals eller nakke af en stor hund, så er det ofte med livstruende skader til følge. Normalt skal et bidsår sys og drænes af en dyrlæge. Ofte kombineres behandlingen med en antibiotikakur og instruktioner om sårpleje under helingsperioden.

Har du ansvarsforsikring hos Agria, dækker den bidskader forårsaget af din hund, såfremt den hund, der overfaldes, ikke har en sygeforsikring. Har den skadelidte hund en sygeforsikring, skal bidskaden først anmeldes til sygeforsikringsselskabet, hvorefter din hunds ansvarsforsikring afholder de udgifter, modpartens selskab ikke har dækket (f.eks. selvrisiko eller udleveret forbinding). Det er derfor vigtigt altid at få den anden hundeejers kontaktinformation – navn, personnummer, adresse og telefonnummer.

Undersøgelsen blev gennemført i 2019 af PFM Research på vegne af Agria Dyreforsikring i Sverige. 300 hundeejere deltog i undersøgelsen.

Anbefalet til dig