I år forventes langt flere af disse skader for danskerne

Nyheder
Foto: Shutterstock
De seneste år har der været en stigning - og det forventes der igen i år.

Lige nu læser andre også

Efter en lang pause på pisterne, er skituristerne tilbage på løjperne i vinterferien. Dette skal du være opmærksom på, hvis du er en af dem.

Antallet af skadesanmeldelser på skirejser er steget stødt de seneste år, melder forsikringsselskabet Codan Danmark.

Fra vinteren 2016- 2019 er der sket en stigning i det samlede antal af skadesanmeldelser relateret til skirejser på cirka 15 procent. Siden har der været to år uden de store skirejser på grund af corona, og derfor forventer selskabet, at de vil modtage mange skader i kølvandet på den kommende vinterferie-periode, der for alvor går i gang i næste uge.

Det oplyser Codan i en pressemeddelelse. 

Foto: Codan 

"Vi forventer helt klart en stigning i skader her efter vinterferien 2022. I løbet af de seneste to år, har det været meget svært at rejse, så folk er måske ikke helt i så god form, som de plejer at være op til en skiferie, hvilket nemt kan føre til flere skader. Samtidig kan man godt forestille sig, at, aktivitetsniveauet kommer en tand for højt op, fordi man nu endelig er kommet op på pisterne," siger skadesdirektør i Codan Danmark, Henrik Bundgaard.

Der er stor forskel på de skader, som danskerne bliver ramt af, men i Codan Danmark er de mest ”populære” faldskader lig med brækkede arme og ben samt hjernerystelser.

SOS International, som Codan samarbejder med, har i en undersøgelse fra 2020 sat præcise tal på de hyppigste skiskader vi danskere render ind i. De viser, at 42 % af skaderne sker på knæ og underben, 17 % på skulder, overarme og kraveben, mens 14 % af skaderne går ud over ankler og fødder.

I disse lande får vi flest skader

Kigger man desuden i skadeshistorikken blandt kunder med en rejseforsikring, som har været en tur på ski, sker de fleste skader i de områder sydpå, som mange danskere indtager i vinterferie-ugerne.

"Klart de fleste skader sker i Østrig, Frankrig og Italien. Det er selvfølgelig en kombination af, at mange er afsted, og at risikoen er større for at komme til skade på en ferie, hvor du bevæger dig i høj fart på vej ned af et bjerg, end hvis du ligger helt stille i vandkanten og slikker sol, lyder det fra skadesdirektøren, der opfordrer til, at man meget nøje tjekker sin dækning, inden man tager afsted," lyder det.

"Vi anbefaler altid, at vores kunder tegner en rejseforsikring med et skitillæg, når de skal afsted på skiferie. Den dækker uheld på både ski og snowboard samt privat behandling og hjemtransport, som de værste skader på pisterne kan kræve. Hjemtransport er generelt ikke dækket af det blå sygesikringskort, og der er også kunder, som ikke er klar over, at det kan være vigtigt at have en ansvarsforsikring på plads, inden de tager på skiferie. Den dækker blandt andet uheld, hvor man er skyld i, at andre kommer til skade. Og det kan let blive rigtigt dyrt," siger Henrik Bundgaard.

Disse forsikringer er relevante:

  • Rejseforsikring og ulykkesforsikring: Husk at undersøge, om skisport og hjemtransport er dækket.
  • Ansvarsforsikring: Den dækker, hvis man er skyld i, at andre kommer til skade. Ansvarsforsikringen hører under indboforsikringen, så hvis man er flyttet hjemmefra for nylig, er det en god ide at tjekke, om man har en.
  • En afbestillingsforsikring er en overvejelse værd – særligt i disse coronatider.

Ring til alarmcentralen
Kommer man galt afsted på ferien, er det langtfra ligegyldigt, hvem man kontakter for at få hjælp.

- Det er vigtigt at ringe til alarmcentralen som det første. Vi kan henvise til det bedst egnede behandlingssted, og vores læger sikrer en vurdering af om den behandling, der anbefales på stedet, er korrekt, oplyser Karin Tranberg fra SOS International og gør opmærksom på, at der findes mange private udbydere af assistance på skidestinationerne, der først og fremmest har fokus på indtjening:

- Særligt efter en længere periode uden skiturister, kan man forvente, at risikoen for at blive overfaktureret og overbehandlet er stor, lyder det.

Med det blå EU-sygesikringskort er rejsende sikret behandling på samme niveau som det pågældende lands egne borgere.

Her er de mest populære rejsemål:

  1. Østrig (41%)
  2. Frankrig (18%)
  3. Italien (16%) 

Anbefalet til dig