Det er ikke nogen hemmelighed, at det er blevet markant dyrere at leve, siden krigen mellem Rusland og Ukraine brød ud.
Priserne på stort set alt er steget, og det betyder, at mange kæmper for at få enderne til at hænge sammen.
Økonomiske begrænsninger kan ofte forhindre mange i at deltage i arrangementer og oplevelser, der kan berige deres liv og skabe nye muligheder.
Nu får en række danskere en håndsrækning til at kunne realisere netop dette.
Med en ny aftale har regeringen taget et skridt for at give udsatte unge adgang til kultur og fritidsaktiviteter gennem et kulturpas.
Regeringen har sammen med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet indgået en aftale, der skal sikre omkring 43.000 unge mellem 15 og 24 år, der hverken er i uddannelse eller har arbejde over 18 timer ugentligt, mulighed for at få et digitalt betalingskort med 2000 kroner.
Aftalen blev varslet allerede ved regeringsdannelsen i december 2022 og er nu blevet konkretiseret. Kulturpasset vil i første omgang køre som et forsøg frem til 2026.
Midlerne kan bruges på en bred vifte af aktiviteter, som giver de unge mulighed for at deltage i det danske kulturliv.
Eksemplerne spænder fra museumsbesøg og biografture til fodboldkampe og højskolekurser. Der er også plads til mere nicheprægede aktiviteter som dødsmetalkoncerter og rollespil.
”Vi håber, at kulturpasset kan åbne døre for de unge og give dem mulighed for at finde nye interesser og fællesskaber,” lyder det fra kulturministeren i forbindelse med aftalen.
Initiativet er en del af en større indsats for at inkludere unge i udsatte positioner i samfundets fællesskaber.
Kulturpasset skal ikke kun give dem adgang til oplevelser, men også skabe grobund for personlig udvikling og engagement i aktiviteter, som ellers kunne virke uden for rækkevidde.