Hvis du vil være sikker på ikke at overbelaste dit hjerte, så er det vigtigt at undgå denne fejl ved morgenmaden.
Lige nu læser andre
For mange mennesker er det utænkeligt at forlade hjemmet uden at spise morgenmad. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvad man spiser i de første timer af dagen. Visse valg kan i sidste ende være skadelige og påvirke hjertets sundhed.
Flere eksperter har i magasinet Parade advaret mod en fejl, som mange begår om morgenen. Det er et problem, der især er alvorligt for personer over 60 år. Faktisk findes der en række helt almindelige fødevarer, som kan belaste hjertet og påvirke dets funktion negativt.
Kardiologer forklarer ifølge Noticias a Minuto, at man bør undgå at spise pølser og bacon om morgenen. Det skader hjertets sundhed og kan føre til både kort- og langsigtede konsekvenser.
“Regelmæssigt indtag af pølser eller bacon kan øge blodtrykket og kolesteroltallet på grund af det høje indhold af natrium og mættet fedt,” forklarer Lars Sondergaard.
En stigning i blodtrykket belaster hjertet og blodkarrene. Kolesteroltallet kan også påvirkes og føre til symptomer som hovedpine, svimmelhed, åndenød eller brystsmerter.
Læs også
“At spise pølser eller bacon hver dag til morgenmad kan øge kroppens inflammation og medføre vægtøgning – begge dele er skadelige for hjertet,” siger Estelle Jean.
Langvarigt forbrug kan desuden øge risikoen for hjerteanfald.
“Vedvarende indtag af forarbejdet kød fører til en kombination af natrium, konserveringsmidler og mættet fedt. Det kan fremskynde ophobning af plak i arterierne, hvilket indsnævrer blodkarrene og øger risikoen for blokeringer og hjerteanfald,” siger Jean.
Sunde alternativer til morgenmaden
Der mangler heldigvis ikke sunde alternativer. Eksperterne nævner blandt andet græsk yoghurt, æggehvider, hytteost, laks, peanutbutter og tofu som gode valg.
Læs også
“Disse fødevarer giver essentielle næringsstoffer, støtter hjerte-kar-sundheden og giver en god start på dagen,” tilføjer Jean.
At begynde dagen med mere fiber og sunde fedtstoffer er et langt bedre valg. Prøv for eksempel havregryn, fuldkornstoast, frugt og grøntsager. De bidrager til lavere kolesteroltal og forbedrer samtidig fordøjelsen.
“Nøglen er balance. At vælge hjertesunde proteiner og kombinere dem med frugt, grønt og fuldkorn med højt fiberindhold til morgenmad, kan støtte en sund livsstil,” forklarer Lars Sondergaard.
Han understreger desuden, at det aldrig er for sent at ændre vaner.