I dag sker det for Lars Løkke Rasmussen

Af: Ida Hansson

|

21/08/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I dag er det sket for udenrigsministeren Lars Løkke Rasmussen.

Lige nu læser andre også

Regeringen ønsker at skabe stærkere og mere ligeværdige partnerskaber med landene i Afrika. Det er et vigtigt element i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som blev præsenteret i maj. Den ambition er bagtæppet for udenrigsministerens rejse til Kenya, der finder sted den 21.-22. august. Rejsen sker i forlængelse af, at Lars Løkke Rasmussen i sidste uge var i Kina.

Udenrigsministeren vil benytte besøget til at lancere den nye fase af freds- og stabiliseringsprogrammet på Afrikas Horn på knap 300 millioner kroner over de næste tre år. Støtten skal blandt andet gå til at styrke den maritime sikkerhed, bekæmpe organiseret kriminalitet og hjælpe med at komme irregulær migration til livs.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler i en pressemeddelelse:

”Kenya er en motor for udviklingen i hele Østafrika og derfor en vigtig udenrigspolitisk partner for Danmark og Europa. Det er min første rejse til det afrikanske kontinent som udenrigsminister, men bestemt ikke den sidste. Vi bliver nødt til at styrke vores partnerskaber med Kenya og andre nøgleaktører i Afrika, hvis vi vil løse fælles udfordringer som klima, fødevaresikkerhed og irregulær migration. Og hvis ikke vi selv byder os til, vil andre gøre det.

Jeg var for få dage siden i Kina, som er Kenyas altdominerende handelspartner. Kina har blandt meget andet bygget en jernbane mellem Mombasa og Nairobi, der har halveret rejsetiden. Europa skal op i omdrejninger. Vi skal være bedre til at forstå, hvad de afrikanske lande efterspørger og komme med relevante tilbud, der kan styrke vore partnerskaber på hele kontinentet. Det kræver, at vi taler mere med de afrikanske regeringer og lytter til deres ønsker og bekymringer”.

Første stop for besøget er den kenyanske hovedstad Nairobi, hvor udenrigsministeren vil mødes med Kenyas præsident og udenrigsminister. På dagsordenen er det dansk-kenyanske forhold, regional sikkerhed og konsekvenserne af krigen i Ukraine for de afrikanske lande.

Udenrigsministeren vil også besøge den kenyanske havneby Mombasa, hvor Lars Løkke Rasmussen skal mødes med Mombasas guvernør og tale med Maersk og de lokale havnemyndigheder. Havnen i Mombasa er den største i hele Østafrika, og Maersk står for næsten halvdelen af containertrafikken i havnen.

Baggrund:
Freds- og stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn blev første gang lanceret i 2011. Den nye, fjerde fase er planlagt for perioden 2023-2026 og bygger videre på erfaringer og resultater fra tidligere. Programmet har engagementer i regionen på tværs af Somalia, Etiopien og Kenya for i alt 284,6 mio. kr.

Freds- og stabiliseringsprogrammet skal være med til at adressere usikkerhed og stabilitet på Afrikas Horn og bidrage til politisk stabilitet, bekæmpelse af voldelig ekstremisme og grænseoverskridende samt organiseret kriminalitet til lands og til vands. Programmet har også tværgående fokus på ligestilling, kvinder, fred og sikkerhed samt sikkerhed, og som noget nyt vil den nye fase bl.a. adressere klimaforandringer som kilde til konflikt.

Anbefalet til dig