I Frankrig laver de pæretærte på denne måde - Smager meget bedre end vores

Af: Liva H.

|

14/09/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia commons
Det er netop højsæson for pærer!

Lige nu læser andre også

Hvis der er noget, der virkelig kan sætte tærteelskere i gang, er det debatten om den bedste pæretærte. Den klassiske danske pæretærte med blød bund og søde, bagte pærer er uden tvivl en elsket dessert, men når man sammenligner med den franske version, Tarte Bourdaloue, falmer den danske tærte hurtigt. Den franske version er kendt for at tage smagsoplevelsen til et helt nyt niveau. Men hvad er det, der gør Tarte Bourdaloue så speciel, og hvorfor står den langt over den danske pæretærte?

Når det kommer til pæretærter, er der ingen tvivl om, at den franske Tarte Bourdaloue sætter standarden højt. Denne klassiker fra det franske køkken har tryllebundet dessertelskere verden over med sin forførende kombination af sprød mørdej, fyldig mandelcreme og pocherede pærer. I modsætning til den danske version, der ofte er simpel med blød bund og bagte pærer på toppen, leverer Tarte Bourdaloue en langt mere sofistikeret smagsoplevelse. Det er en dessert, der både imponerer med tekstur og smagsdybde, og som efterlader den danske pæretærte i skyggen.

Tærten blev skabt i midten af 1800-tallet på Rue Bourdaloue i Paris, og dens balance mellem de søde, pocherede pærer og den rige mandelcreme gør den til en uundgåelig del af det franske dessertbord. Hver bid af Tarte Bourdaloue er fyldt med delikate smage, som den danske version slet ikke kan konkurrere med.

Ønsker du at prøve kræfter med denne franske perle, kræver det blot gode ingredienser og lidt tålmodighed i køkkenet.

Denne opskrift er fra mandekogebogen.dk

Ingredienser til Tarte Bourdaloue:

Mandel-mørdej:

  • 250 gram hvedemel

  • 50 gram malede mandler (eller mandelmel)

  • 0,3 tsk fint salt

  • 80 gram sukker

  • 100 gram smør

Mandelcreme:

  • 50 gram flormelis

  • 70 gram groftmalede mandler

  • 1 stk vaniljestang

  • 2 stk æg

  • 100 gram marcipan

  • 50 gram smør

  • 4 spsk mørk rom

Pocherede pærer:

  • 500 ml vand

  • 150 gram sukker

  • 4 stk pærer

  • ½ vaniljestang

Fremgangsmåde:

Pocher pærerne:

  1. Skræl pærerne, del dem i halve, og fjern kernehuset.

  2. Kog vand og sukker op i en gryde.

  3. Tilsæt vaniljestangen og dens korn, og når vandet koger, læg pærerne i.

  4. Lad pærerne småkoge i ca. 15 minutter. Sluk for varmen, og lad pærerne afkøle i lagen.

Lav mørdejen:

  1. Bland hvedemel, mandelmel, sukker og salt sammen.

  2. Tilsæt det kolde smør i små tern, og smuldr smørret i melblandingen, til du får en krummet konsistens.

  3. Saml dejen med et æg uden at ælte for meget.

  4. Pak dejen ind i plastfolie, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.

Forbered mandelcremen:

  1. Pisk flormelis, malede mandler, revet marcipan, smør, æg, rom og vaniljekorn sammen, til du har en jævn creme.

  2. Stil cremen i køleskabet, indtil dejen er klar.

Forbered tærtebunden:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader.

  2. Smør et tærtefad (24-26 cm i diameter).

  3. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, og læg dejen i tærteformen. Trim kanterne.

Fyld tærten:

  1. Smør mandelcremen jævnt over mørdejen.

  2. Skær de pocherede pærer i tynde skiver, og læg dem i et mønster ovenpå cremen.

Bag tærten:

  1. Drys eventuelt med lidt hakkede mandler.

  2. Bag tærten i 30-35 minutter, til den er gylden og fast.

  3. Lad den køle af, til den er lun.

Servering: Server den lune tærte med flødeskum eller cremefraiche for en fuldendt smagsoplevelse.

Anbefalet til dig