I morgen sker det: Fælles akutnummer træder i kraft

Af: Thea Andersen

|

30/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der skal tastes 1818 fra den 1. oktober, når borgerne i Region Sjælland skal ringe til lægevagt, skadestue eller psykiatrisk akutmodtagelse.

Mest læste i dag

Nedtællingen er begyndt. Fra i morgen lørdag den 1. oktober skal borgere i Region Sjælland kun taste fire cifre - når lægevagt, skadestue og psykiatrisk akutmodtagelse samles i ét fælles nummer, der er til at huske.

De fire cifre er følgende: 1818

"Det skal være nemt at komme i kontakt med akutområdet. Fremover skal man kun huske fire cifre. Jeg tror på, at 1818 kommer til at ligge på rygraden, så ingen er i tvivl om, hvordan de nemt får den rette, hurtige hjælp fra sundhedsvæsnet, når der er behov for det," siger regionsrådsformand Heino Knudsen, der understreger, at man fortsat skal ringe 1-1-2 ved akut livstruende situationer.

Dermed erstatter og samler det nye nummer (1818 red.) de seks forskellige telefonnumre, der hidtil har været på akutområdet til lægevagten (herunder sundhedsrådgivningen), skadestuen og psykiatrisk akutmodtagelse.

Hvis borgere i regionen ringer til et af de seks numre, efter de er blevet til ét, er telefonsvaren sat op til at henvise til det nye nummer.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Overtager også hele lægevagten

Samtidigt overtager Region Sjælland det fulde ansvar for lægevagten i regionen.

"Tryg og nem adgang til lægevagt for alle er en afgørende prioritet for Regionsrådet i Region Sjælland. Alle i vores region skal have adgang til hjælp tæt på hjemmet, og det har vi sikret med i alt 11 lægevagtskonsultationer geografisk fordelt ud over regionen," siger Heino Knudsen.

Siden september sidste år har Region Sjælland haft ansvar for de lokale lægevagtskonsultationer, og med det samlede akutnummer 1818 overtager regionen ansvaret for hele lægevagten. Med 1818 er der tale om et helt nyt setup for akuthjælp i Region Sjælland, som går i luften natten til lørdag. Forberedelserne har været i gang længe, og alle mulige scenarier er tænkt igennem. Det kan dog ikke udelukkes, at der eksempelvis kan opleves udfordringer, når et nyt og så omfattende koncept lanceres, men Region Sjælland er klar til at løse alle de situationer, der måtte opstå, fremgår det af pressemeddelelsen.

Udover læger vil sygeplejersker og paramedicinere, det vil sige særligt uddannede ambulancebehandlere, også indgå i lægevagten.

"Det er afgørende for mig, at lægevagten i 1818 er bemandet med læger, men samtidig supplerer vi med andre sundhedsfaglige kompetencer, så vi udnytter ressourcerne bedst og skaber et godt og trygt tilbud til vores borgere i hele Region Sjælland," siger Heino Knudsen.

Særligt uddannede ambulancebehandlere kan køre ud til borgernes eget hjem og hurtigt stille den rigtige diagnose med bl.a. nyt måleudstyr. Og i mange tilfælde starte behandlingen på borgerens egen adresse.

Fakta

  • 1818 erstatter og samler de seks forskellige telefonnumre, der i dag er på akutområdet til lægevagten (herunder sundhedsrådgivningen), skadestuen og psykiatrisk akutmodtagelse.

  • Den 1. september modtog alle borgere i Region Sjælland, der var fyldt 15 år, et brev i e-Boks eller postkassen med besked om det nye fælles nummer til akuthjælp.

  • Efter aftale med PLO Sjælland har regionen allerede siden september 2021 haft ansvar for de mindre, lokale lægevagtskonsultationer, men nu træder anden og sidste fase af aftalen i kraft, så regionen også overtager ansvaret for de lægevagtskonsultationer, der ligger i forlængelse af sygehusene i de større byer.

Anbefalet til dig