En række tyske virksomheder har netop afsluttet et omfattende eksperiment med en fire-dages arbejdsuge, og nu stjæler resultaterne overskrifter over hele verden.
Hele 73 procent af de deltagende virksomheder planlægger at beholde den kortere arbejdsuge fremover.
Forsøget, der omfattede virksomheder i mange forskellige størrelser og brancher, og dets resultater viser, at medarbejdere faktisk kan nøjes med at arbejde fire dage om ugen, da en arbejdsdag mindre tilsyneladende ikke går ud over produktiviteten.
Sådan skriver mediet Jeux Video.
Eksperimentet byggede på '100-80-100'-modellen, der har været populær i lignende forsøg i Storbritannien, Spanien og Portugal.
Modellen sikrer, at medarbejderne får fuld løn (100 procent) for at arbejde 80 procent af tiden, men forventes stadig at levere 100 procent af arbejdsydelsen.
Projektet blev opdelt i to faser: en indledende fase, hvor arbejdsprocesser blev analyseret og optimeret, og en implementeringsfase, hvor arbejdstiden blev reduceret med 20 procent.
Produktiviteten fastholdt og trivslen forbedret
En af de væsentlige observationer fra forsøget er, at produktiviteten ikke faldt.
Tværtimod mærkede flere virksomheder, at produktiviteten enten blev fastholdt eller endda forbedret. Det skyldes, at unødvendige møder blev frasorteret, og samarbejdet blev bedre.
Medarbejderne opnåede højere effektivitet, bedre trivsel og øget livskvalitet med lavere stressniveauer og forbedret søvn.
Grundet de positive resultater vælger flere virksomheder at implementere fire-dages-ugen permanent - og måske ender det med at blive den nye normal.