I de seneste dage har Kina og Indien, der engang blev betegnet som venligtsindede nationer af Kreml, lagt pres på Vladimir Putin efter præsidentens største eskalering af Ukraine-krigen - herunder atomtrusler og landsdækkende mobilisering.
Lavrov, der talte på FN’s Generalforsamling lørdag, nægtede at svare på en journalist spørgsmål om, hvorvidt Kina presser Kreml til snart af afslutte krigen.
Lavrov argumenterede først for journalistens ordvalg, før han sagde:
“Fortæl dine læsere, at jeg undgik spørgsmålet.”
Kinas udenrigsminister Wang Yi, som også var til stede ved den 77. samling i FN’s Generalforsamling, opfordrede til en forhandlet afslutning på krigen.
“Kina støtter alle bestræbelser, der bidrager til en fredelig løsning på Ukraine-krisen. Den presserende prioritet er at lette forhandlingerne om fred,” sagde Wang til forsamlingen og understregede, at Rusland og Ukraine bør gøre en fælles indsats for at “forhindre krisen i at sprede sig”.
Dette skift fra Kinas sædvanlige uigennemsigtige udtalelser repræsenterer en tilsyneladende trods mod den mangeårige ven Putin - med hvem Kina lovede et “ubrydeligt” bånd i begyndelsen af krigen.
Indien, som også har historiske økonomiske bånd samt en række bilaterale forsvarsaftaler med Rusland, var enige med Kina.
Denne ændring af tonen er langt fra starten af den ukrainske invasion, da de to nationer højlydt kritiserede vestlige sanktioner mod Rusland, nægtede at vedtage disse sanktioner og fortsatte med at opkøbe russisk energi.
Men Putins livliner har virket mangelfulde i de seneste uger - en udvikling, som Det Hvide Hus har kaldt “bemærkelsesværdig”.
På det første møde på højt niveau med sine allierede under topmødet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Usbekistans Samarkand blev Putin rasende, da Kina og Indien meddelte, at de begge var urolige over invasionen af Ukraine, ifølge The Sun.
Den stærke mand havde håbet på stærke støtteerklæringer fra sine østlige allierede, der ligesom Ruslands har omstridte forbindelser med Vesten.
Men Kinas Xi Jinping sagde, at han havde spørgsmål og bekymringer omkring krigen i Ukraine, mens den indiske premierminister Narendra Modi pressede Putin til at afslutte krigen.
Fanget på kamera fortalt Narendra Modi Putin:
“Æraen i dag, er ikke en æra med krig, og jeg har talt med dig i telefonen om dette.”
Lørdagens kommentarer understreger Putins voksende isolation og rejser spørgsmål om Rusland evne til at opretholde sin økonomi, som hidtil er blevet støttet af dets allierede.
Indtil videre har Rusland også været stærkt afhængig af allieret Tyrkiet, som har mæglet mellem Vesten og Rusland, men dette forhold viser også tegn på slid.
Efter Putins meddelelser om, at Rusland ville gennemføre folkeafstemninger i besatte ukrainske områder, udstedte Tyrkiet en streng irettesættelse.
“Vi fornyer vores støtte til Ukraines territoriale integritet, uafhængighed og suverænitet, som vi har understreget siden den ulovlige annektering af Krim i 2014, og gentager at vi er rede til at yde al nødvendig støtte til at løse den igangværende krig, gennem fredelige forhandlinger.”
Da Kina nægter at sende militært udstyr, kan Rusland nu kun stole på økonomisk udstødte Nordkorea og udstødte Iran.
Forsvarsleverandøren Iran, som også deler en dyb ligegyldighed overfor Veste, især USA, har udvidet sit militære samarbejde med Rusland siden invasionen af Ukraine.