Justitsministeren søger svar: Må politiet godt det?

Af: Liva Høyberg

|

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har igangsat en undersøgelse for at afdække politiets digitale værktøjer.

Mest læste i dag

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har igangsat en undersøgelse for at afdække mulighederne for at udvide politiets værktøjer i digital efterforskning

Det skriver Tv2

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har igangsat en undersøgelse for at afdække mulighederne for at udvide politiets værktøjer i digital efterforskning, herunder muligheden for at overtage konti på krypterede sociale medier og beskedtjenester.

Dette skridt er taget i lyset af den stigende brug af avanceret teknologi blandt kriminelle, som komplicerer politiets efterforskningsarbejde.

Justitsministeriet har udsendt en pressemeddelelse, hvor Hummelgaard understreger vigtigheden af, at politiet er udstyret til at følge med den teknologiske udvikling og effektivt kan efterforske kriminalitet. "Det er essentielt, at de kriminelle forstår, at myndighederne er tæt på dem og at teknologi ikke kan skjule deres handlinger," siger han.

For at vurdere og muligvis udvide politiets beføjelser har ministeren nedsat et udvalg bestående af eksperter fra blandt andet Dommerforeningen, Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

Udvalget, kaldet Strafferetsplejeudvalget, skal undersøge potentielle lovgivningsændringer, der kan facilitere politiets arbejde med digital efterforskning, herunder aflytning, ransagning og beslaglæggelse i den digitale verden.

De foreslåede beføjelser omfatter bl.a. adgang til at foretage tvangsindgreb såsom aflytning af krypterede kommunikationstjenester og overtagelse af online profiler på sociale medier. Udvalget vil starte sit arbejde i løbet af 2024 og afslutningsvis udarbejde et lovudkast, der indeholder anbefalinger til justeringer af gældende lov.

Beskedtjenester som Messenger, iMessage og WhatsApp benytter sig af end-to-end-kryptering, hvilket betyder, at kun afsender og modtager kan tilgå beskedens indhold. Dette skaber udfordringer for efterforskning, da hverken myndigheder eller selv tjenesteudbyderne har nøglen til at dekryptere kommunikationen. Justitsministeriet har endnu ikke oplyst, hvornår udvalgets arbejde forventes afsluttet.

Anbefalet til dig