Kan koste dig dyrt: Sådan undgår du ekstraregning

Af: Ida Hansson

|

06/07/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan blive en dyr fornøjelse.

Lige nu læser andre også

Sommeren er over os, og mange danskere ser frem til at tilbringe deres ferie i udlandet. Men når det kommer til brug af mobilen under fremmede himmelstrøg, er der visse ting, du bør være opmærksom på. Læs med her og få et overblik over regler og gode råd, når du tager din mobiltelefon med på sommerferie.

Mobilen er en uundværlig del af hverdagen for de fleste danskere. Når familien rejser, fungerer mobilen ofte som et nyttigt redskab. Uanset om du bruger mobilen til at finde vej på storbyferien, til streaming for at underholde børnene på bagsædet eller til at sende beskeder og billeder hjem til familie og venner, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget dit mobilforbrug koster i udlandet.

Hvis du rejser inden for EU’s grænser, er der nogle vigtige ting at huske på:

  1. Kend dit abonnement: Inden du rejser, bør du tjekke, om dit abonnement tillader brug af mobilen i udlandet. Selvom de fleste abonnementer inkluderer forbrug i udlandet, er der stadig nogle mobilabonnementer, der ikke kan anvendes i udlandet. Du bør derfor undersøge, om der er begrænsninger for taletid, antal SMS’er eller om roaming er inkluderet i dit abonnement. På den måde kan du planlægge dit forbrug og undgå at løbe tør for taletid eller data under ferien.

  2. Roam-Like-at-Home: Hvis dit abonnement inkluderer roaming, kan du bruge din telefon på samme vilkår som derhjemme, når du rejser inden for EU. Dette kaldes ”Roam-Like-at-Home” og betyder, at du med dit danske abonnement kan bruge de udenlandske udbyderes net på samme vilkår som det danske. Roaming omfatter opkald, SMS’er og dataforbrug.

  3. Pas på ”fair use”-grænsen: Selvom der er Roam-Like-at-Home i EU, betyder det ikke, at du kan surfe ubegrænset. Din udbyder kan fastsætte en såkaldt ”fair use”-grænse for dit dataforbrug i EU. Denne grænse vil normalt være angivet i dit abonnement. Hvis du bruger mere data end den fastsatte grænse, kan der pålægges ekstra gebyrer. Det kan derfor være en god idé at benytte wi-fi, hvor det er muligt, så du kan spare på dit dataforbrug.

  4. Vær påpasselig ved EU’s ydergrænser: Når du rejser i EU, skal du være opmærksom på, at du kan komme tæt på grænserne til lande uden for EU. Det betyder, at din telefon potentielt vil oprette forbindelse til en udenlandsk udbyders netværk uden for EU, hvis signalet er bedre end det i det land, du befinder dig i. Dette kan blive rigtig dyrt, hvis dit abonnement ikke omfatter roaming i det pågældende land – også selvom du ”bare” skal tjekke din mail eller et kort på mobilen.

  5. Vær opmærksom ombord på færger og krydstogtskibe: På færger og krydstogtskibe anvendes der ofte satellitforbindelser, som kan medføre store regninger. Satellitforbindelserne anvendes også inden for EU’s grænser. For at beskytte dig mod uventede ekstraregninger har flere udbydere indført en automatisk spærring af dit dataforbrug via satellit. Tjek med din udbyder, hvad der gælder for dit abonnement.

Hvis du rejser uden for EU’s grænser, gælder der andre regler:

  1. Ingen Roam-Like-at-Home uden for EU: Når du rejser uden for EU’s grænser, er der ikke de samme regler for roaming. Du skal betale både for indgående og udgående opkald samt eventuelle opkaldsafgifter. Desuden skal du normalt betale for alt dit dataforbrug, hvorfor det ofte er dyrere at bruge din telefon uden for EU. Der er dog visse mobiludbydere, som tilbyder Roam-Like-at-Home i lande uden for EU. Tjek listen af lande på din mobiludbyders hjemmeside.

  2. Pas på dataloft og forsinkelser: Der er fastsat et dataloft på cirka 450 kr., både inden for og uden for EU, hvorefter din udbyder vil spærre for dit dataforbrug for at forhindre en eksplosiv regning. Du skal dog være opmærksom på, at opdateringen af dit forbrug kan være forsinket, så du reelt kan nå at bruge en betydelig større mængde data, før spærringen aktiveres.

  3. Deaktiver telefonsvareren: Når du rejser uden for EU, anbefales det at deaktivere telefonsvareren, hvis du kan undvære den. Når nogen lægger en besked på din telefonsvarer, betaler du nemlig både for at modtage opkaldet på din telefon og for, at din telefon ringer til en server i Danmark og efterlader beskeden der. Du risikerer altså at betale dobbelt for et enkelt opkald.

  4. Pas på brugen af emojis: Hvis du sender SMS’er under din ferie, skal du være opmærksom på brugen af emojis, da de kan medføre ekstra omkostninger på din mobilregning. En enkelt SMS kan maksimalt være 160 tegn lang, og en emoji kan fylde flere hundrede tegn. Dette betyder, at f.eks. en hjerteemoji hurtigt kan blive takseret som fire til fem SMS’er. Begræns derfor antallet af emojis eller send beskeden online, når du er forbundet til wi-fi.

 Husk desuden dette, inden du tager afsted:

  1. Opdatér hjemmefra: Mange af os har indstillet vores telefoner til at downloade e-mails og opdatere apps automatisk i baggrunden. Dette er smart, når vi er hjemme, men kan være problematisk på ferien, da opdateringerne bruger en betydelig mængde data, uden at vi lægger mærke til det. Det er derfor en god idé at downloade og opdatere alt, hvad du har brug for, inden du rejser, og deaktivere automatisk opdatering, mens du er væk. På den måde undgår du at bruge al din data på unødvendige downloads og opdateringer.Du kan læse mere om SDFI’s gode råd om roaming her. Desuden kan du læse om reglerne for brug af mobilen inden og uden for EU her.

Anbefalet til dig