Kina langer ud efter Storbritannien: “Mangler ordentlige manerer”

17/09/2022

Naja Radik

Foto: Yui Mok/AFP/Ritzau Scanpix
Formanden for Underhuset har afvist en anmodning om, at den kinesiske delegation skal komme ind i Westminster Hall, hvilket betyder, at de ikke vil kunne se den afdøde monarks kiste.

Mest læste i dag

Kina har kritiseret Storbritannien for at mangle ordentlige manerer, efter at dets delegation fik forbud mod at se dronningens kiste. 

Den afdøde monark ligger i Westminster Hall før mandagens begravelse, og der er i øjeblikket en 24 timers kø for offentligheden, der ønsker at vise deres respekt.

Begravelsen vil blive overværet af adskillige verdensledere og statsoverhoveder, der er blevet inviteret til en hyldest på forhånd, som inkluderer signering af en kondolencebog i Lancaster House. 

Xi Jinping, Kinas præsident, var blevet inviteret til mandagens arrangement, men vil i stedet sende en delegation ledet af vicepræsident Wang Qishan, skriver Mirror.

Men underhusets formand, Lindsay Hoyle, har afvist en anmodning om, at den kinesiske gruppe skal ind i Westminster Hall, hvilket betyder, at de ikke vil kunne se dronning  Elizabeth II ligger der. 

Underhusets formand har fastholdt den hårde beslutning, at kinesiske statsoverhoveder ikke skal have lov til, at komme der ind efter at have sanktioneret parlamentsmedlemmer for at fordømme menneskerettighedskrænkelser mod uighurer.

Det kinesiske udenrigsministeriums talskvinde Mao Ning har kritiseret tiltaget og tilføjet, at Storbritannien bør “følge de diplomatiske protokoller og ordentlige manerer for at modtage gæster”.

Den tidligere konservative leder Iain Duncan Smith og Tim Loughton, der er blandt de parlamentsmedlemmer, der er udsat for repressalier fra Kina, kaldte den “ekstraordinære” beslutning om at invitere Kina til begravelsen.

Da Liz Truss blev bedt om at kommentere det, sagde hendes talsmand angiveligt: 

“Adgang til parlamentet er et anliggende for parlamentet.”

Beslutningen om at lade den kinesiske delegation deltage i Westminster Abbey til begravelsen, men ikke Westminster Hall, vil vise, at parlamentet “indtog en betydeligt hårdere holdning over for Beijing end regeringen”, siger en kilde.

Vicepræsident Wang skulle have deltaget i begravelsen mandag sammen med andre verdensledere. 

Kina har dog sagt nu, at de endnu ikke har besluttet, om de vil sende en repræsentant i lyset af deres forbud. 

Omkring 500 verdensledere og statsoverhoveder fra hele verden vil tage til London til statsbegravelsen i det, der ser ud til, at blive en af de største begivenheder i Storbritannien i årtier.

Anbefalet til dig