Klimaforandringer bringer tropiske myg og farlige sygdomme tættere på Danmark

Af: Amalie L.

|

17/09/2024

Nyheder
Genrefoto: Pixabay
Temperaturen i Europa stiger, og det skaber en sundhedsmæssig risiko.

Lige nu læser andre også

Myg har længe været en irritation på de danske sommeraftener, men nu kan de blive en langt større trussel end bare kløende stik. 

Klimaforandringerne ændrer nemlig myggenes udbredelse, og med dem følger tropiske sygdomme, som vi normalt forbinder med fjerne lande.

Det skriver TV 2

René Bødker, seniorforsker ved Københavns Universitet, advarer danskerne om at tage myggestik mere alvorligt. 

"Vi kommer til at skulle tænke på myg på samme måde, som vi tænker på flåter – at de også kan være en sundhedsrisiko," siger han til TV 2.

Klimaforandringerne har skabt gunstige betingelser for myg, som tidligere kun trivedes i varme, tropiske områder. Nu bevæger de sig nordpå, og flere europæiske lande har allerede oplevet udbrud af sygdomme som denguefeber og vestnilfeber. 

Senest er den farlige Usutu-virus for første gang blevet fundet i fugle i Danmark, en påmindelse om, at sygdomme båret af myg er på vej mod nord.

Ligesom resten af verden er Europa udsat for stigende temperaturer, og ifølge meteorolog Andreas Nyholm er kontinentet allerede blevet to grader varmere siden 1900. 

Han understreger også, at denne udvikling ikke kun påvirker vejret, men også bidrager til at tropiske myg og de sygdomme, de bærer, nu kan finde vej til lande som Danmark. 

"Det er en trussel, som vil blive et stigende problem frem mod 2050," siger Andreas Nyholm.

Selvom Statens Serum Institut endnu ikke ser tegn på en akut fare, er budskabet klart: Myg er ikke længere blot et irriterende insekt – de kan på sigt blive bærere af sygdomme, vi skal tage alvorligt, også her i Danmark.

Anbefalet til dig