Knap 450.000 danskere ejer nu en: “Et godt supplement i en travl hverdag”

08/03/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Bertil Jonsson/Shutterstock
Salgstallet er skudt i vejret de seneste år.

Mest læste i dag

Udbud og efterspørgsel er begge steget markant. Robotstøvsugernes indtog i de danske hjem har taget fart, og nyere tal fra Danmarks Statistik bekræfter tendensen:

På bare fire år er antallet af disse selvkørende hjælpere steget fra 278.000 til 446.000. Dette svarer til, at omtrent hver sjette husstand nu har en robotstøvsuger klar til at tage kampen op mod nullermændene.

Ifølge Nicole Kiel Broch, direktør hos Støvsugerbanden, skyldes denne stigning forbedringer i teknologien bag robotstøvsugerne.

"Derfor er det et godt supplement i en travl hverdag," understreger hun og påpeger samtidig vigtigheden af stadig at beholde den traditionelle støvsuger for at nå de steder, robotterne endnu må melde pas.

Christiane Vejlø, digital trendanalytiker, tilskriver danskernes begejstring for robotstøvsugere en vis grad af dovenskab. Interessant nok viser hendes interaktioner med publikum under foredrag en særlig tilknytning til de mekaniske hjælpere, hvor op til 80 procent af robotstøvsuger-ejerne giver deres apparater kælenavne.

"Det kan have noget at gøre med, at man er villig til at lukke teknik ind i familien," forklarer Vejlø til B.T.

Denne personificering af robotstøvsugere, som at navngive dem "Roberta" og anse dem som en slags rengøringsassistent, fremhæver en sjov og kærlig måde, hvorpå danskere integrerer teknologi i deres hverdag.

Vejlø bemærker dog, at demografiske forskelle kan spille ind, da robotstøvsugere tendens til at præstere bedre i moderne, flade hjem sammenlignet med de mere "ukurante" lejligheder i storbyerne.

Til trods for de mange hjem, hvor robotstøvsugere har fundet deres plads, er Vejlø selv stadig på jagt efter den perfekte model, der kan håndtere udfordringerne i hendes egen lejlighed. Hun forklarer at hun selv tidligere haft masser til test, men ingen har rigtig fungeret i hendes lejlighed.

Anbefalet til dig