Kollaps på vej?: 30.000 arbejdere nedlægger arbejdet i skandaleramt virksomhed

Af: Liva H.

|

13/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck
Virksomheden har i de seneste år været ramt af flere skandaler.

Lige nu læser andre også

Boeing står midt i en enorm krise, og det ser ikke ud til, at situationen forbedrer sig lige foreløbig. Den ikoniske flyproducent, som allerede er blevet rystet af en række skandaler, står nemlig over for endnu en alvorlig udfordring – denne gang fra egne rækker.

Det skriver Ekstra Bladet.

Fredag morgen spredte nyheden sig hurtigt: Omkring 30.000 fabriksarbejdere i Seattle- og Portland-områderne forbereder sig på at nedlægge arbejdet og gå i strejke. Årsagen? De ansatte er stærkt utilfredse med en foreslået lønaftale fra Boeings ledelse, som kun tilbyder en samlet lønstigning på 25 procent over fire år. For arbejderne er det langt fra nok.

Utilfredsheden er tydelig. Hele 95 procent af medarbejderne stemte nej til aftalen, og 96 procent har stemt for at iværksætte strejken, som forventes at starte inden for få timer. Arbejderne har krævet en lønstigning på 40 procent – en markant forskel fra det tilbud, der ligger på bordet. Deres skuffelse og frustration er ikke til at tage fejl af.

Boeings nytiltrådte direktør, Kelly Ortberg, som har siddet i chefstolen i blot en måned, står allerede over for sin første store udfordring. Spørgsmålet er nu, hvordan han vil håndtere situationen og sikre, at Boeing kommer sikkert igennem krisen.

Ortberg har forsøgt at afværge strejken og advaret om, at den kan bringe virksomhedens genopretningsplaner i fare. Ifølge ham kan en strejke på dette kritiske tidspunkt få alvorlige konsekvenser for Boeings fremtidige udvikling.

"En strejke er aldrig ønskelig, men i den nuværende situation er den endnu mere ødelæggende," forklarer Greg Waldron, redaktør hos flymediet FlightGlobal, i et interview med BBC.

Fagforeningen, International Association of Machinists and Aerospace Workers, havde ellers anbefalet de ansatte at sige ja til aftalen. Men medarbejderne har talt, og deres budskab er klart: De vil ikke nøjes med det nuværende tilbud og er parate til at tage kampen op for at få en større lønstigning.

Denne konflikt kommer på et tidspunkt, hvor Boeing allerede er hårdt presset af tidligere skandaler og tekniske problemer. Strejken truer nu med at forværre situationen yderligere og skabe endnu flere problemer for den allerede udfordrede flyproducent. Hvordan virksomheden vil håndtere dette slag, og om de kan komme styrket ud på den anden side, er mere usikkert end nogensinde før.

Anbefalet til dig