Kommune indrømmer: Har ikke frataget en eneste rocker førtidspension

Af: Liva H.

|

31/05/2024

Nyheder
Foto: Tv2 / Shutterstock
Foto: Tv2 / Shutterstock
Det kan undre mange hvordan det kan lade sig gøre for rockere at få sociale ydelser. Det er der flere forklaringer på.

Lige nu læser andre også

I dokumentarserien 'Den sorte svane' kommer det frem, at to Bandidos-rockere er på førtidspension. Dette har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan det kan lade sig gøre.

Nu udtaler kommune sig om sagen.

Det skriver TV2

Politiet har efter omfattende efterforskning undersøgt millionomsætningen i en virksomhed involveret i hvidvask. I forløbet har de afhørt forskellige vidner, som alle peger på, at Bandidos-rockeren Fasar Abrar Raja, der ikke fremgår af virksomhedsregistret, er den egentlige leder.

Med andre ord opnår den 49-årige Bandidos-rocker en dobbeltgevinst, idet han både driver virksomhed uden at betale skat og samtidig modtager førtidspension. Dette fortæller han åbent om i en samtale, der blev optaget med skjult kamera i dokumentarserien "Den sorte svane".

Flere nyder godt af det

Men Fasar er ikke den eneste, der månedligt modtager tusindvis af kroner fra staten. Hans rockerbror, Jimmy Skjoldborg, fortæller, at han aldrig har haft et "rigtigt" arbejde siden han var 22 år, og at han ikke ønsker at bruge sin tid på ting, der ikke interesserer ham.

I dokumentarserien udtaler han: "Jeg har fået førtidspension, og jeg gider ikke lave noget, der ikke interesserer mig."

Over 600 kriminelle modtog offentlig ydelse i 2023

Til trods for at der gennem flere år er blevet varslet hårdere straffe og strengere krav, er der stadig mange kriminelle, der modtager sociale ydelser. Det fremgår af tal fra National enhed for Særlig Kriminalitet.

Med sociale ydelser menes SU, kontanthjælp og førtidspension.

Det viser sig, at over halvdelen af de 1266 registrerede rockere og bandemedlemmer pr. 1. februar modtog penge fra det offentlige. Det er desværre ikke en nyhed, da situationen har været den samme i over 10 år.

Hvorfor det er muligt for 662 bandemedlemmer at få sociale ydelser, er svært at svare på.

Flere politikere, heriblandt Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti og Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne, har efterlyst en forklaring.

Ifølge justitsministeren vil det kræve mange ressourcer manuelt at gennemgå de mange personsager.

Tiltag skulle forhindre kriminelle i at snyde systemet

Siden 2018 har nogle af landets største kommuner haft en såkaldt Al Capone-indsats kørende. Denne model indebærer, at myndighederne beskatter og inddriver penge og værdier, som bander og rockermedlemmer ikke kan redegøre for.

Det må dog konkluderes, at indsatsen endnu ikke har ramt de kriminelle på førtidspension.

Kommunerne i København, Odense, Aalborg og Aarhus erkender, at ingen af dem har frataget førtidspension fra en eneste rocker siden 2018.

Førtidspension er ikke en del af indsatsen

Ifølge beskæftigelsesborgmesteren i Københavns Kommune er førtidspensionister ikke en del af Al Capone-indsatsen.

"Når man får tildelt førtidspension, så ryger man ud af vores system. Vi har ikke de nødvendige redskaber til at gå efter dem," forklarer Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune.

Jens-Kristian udtaler, at når man er tilkendt førtidspension, er man ude af kommunens system, da det er Udbetaling Danmark, der udbetaler pensionen fra staten.

"Vi vil meget gerne have mulighed for at samkøre politiets liste over rocker- og bandemedlemmer med folk på førtidspension. Det kan vi ikke i dag, og derfor er det ekstremt svært for os at finde dem og forsøge at fratage dem deres ydelser," siger Jens-Kristian Lütken (V) slutteligt.

Anbefalet til dig