Konfirmand 2023? Nu kan du tilmelde dig religionsfri konfirmation

03/05/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Unge i Nordjylland kan allerede nu tilmelde sig, hvis de næste år vil markere overgangen fra barn til ung med en humanistisk konfirmation, som er et ikke-religiøst alternativ til den kristne konfirmation. De unge konfirmander, der vælger en humanistisk konfirmation, deltager i undervisning i emner som etik, kritisk tænkning, identitet, menneskerettigheder, livssyn og seksualitet. Her debatterer de med hinanden, og de samarbejder om at planlægge et indslag, som de skal fremføre ved selve konfirmationsceremonien. Det oplyser Humanistisk Samfund i en pressemeddelelse. "Selvom vi kalder det en konfirmation, beder vi ikke de unge konfirmander bekræfte, at de definerer sig som humanister. Vores formål er i stedet at motivere dem til selvstændig tænkning og til at tage stilling til deres værdier og handlinger. Det, de bekræfter, er, at de tænker over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad det vil sige at være menneske i verden sammen med andre mennesker," forklarer Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund. I Aalborg er der hold med plads til ca. 20 konfirmander. Konfirmanderne skal – forud for deres konfirmationsceremoni – deltage i undervisning på to weekendhytteture. Muligt flere steder i landet Udover Aalborg vil der i 2023 være konfirmationshold i Aarhus, København, Odense, Svendborg, Roskilde og Ringsted. Antallet af unge, der vælger at blive humanistisk konfirmeret, er stigende. Sidste år lå tallet på 420, og i år har 540 unge valgt en humanistisk konfirmation som måden at markere overgangen fra barn til ung. Og flere står på venteliste for at komme på et hold. "Vi oplever, at det betyder meget for de unge, at de stadig kan markere overgangen fra barn til ung med fejring og en ceremoni, uden at det skal tage afsæt i Gud og kristendommen. Det, vi ofte hører, er, at det især er fællesskabet med de andre unge konfirmander, undervisningsemnerne med debatter og kritiske refleksioner og selve konfirmationsceremonien, som er en stor oplevelse for dem," fortæller Lone Ree Milkær. De humanistiske konfirmationer tager udgangspunkt i humanistiske værdier og har til formål at styrke de unges evne til at tænke selvstændigt, tage ansvar, vise omtanke og at have respekt og tolerance for andre mennesker og deres livssyn. Du kan læse mere om tilmelding her. 

Mest læste i dag

Unge i Nordjylland kan allerede nu tilmelde sig, hvis de næste år vil markere overgangen fra barn til ung med en humanistisk konfirmation, som er et ikke-religiøst alternativ til den kristne konfirmation.

De unge konfirmander, der vælger en humanistisk konfirmation, deltager i undervisning i emner som etik, kritisk tænkning, identitet, menneskerettigheder, livssyn og seksualitet. Her debatterer de med hinanden, og de samarbejder om at planlægge et indslag, som de skal fremføre ved selve konfirmationsceremonien.

Det oplyser Humanistisk Samfund i en pressemeddelelse.

"Selvom vi kalder det en konfirmation, beder vi ikke de unge konfirmander bekræfte, at de definerer sig som humanister. Vores formål er i stedet at motivere dem til selvstændig tænkning og til at tage stilling til deres værdier og handlinger. Det, de bekræfter, er, at de tænker over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad det vil sige at være menneske i verden sammen med andre mennesker," forklarer Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund.

I Aalborg er der hold med plads til ca. 20 konfirmander. Konfirmanderne skal – forud for deres konfirmationsceremoni – deltage i undervisning på to weekendhytteture.

Muligt flere steder i landet

Udover Aalborg vil der i 2023 være konfirmationshold i Aarhus, København, Odense, Svendborg, Roskilde og Ringsted.

Antallet af unge, der vælger at blive humanistisk konfirmeret, er stigende. Sidste år lå tallet på 420, og i år har 540 unge valgt en humanistisk konfirmation som måden at markere overgangen fra barn til ung. Og flere står på venteliste for at komme på et hold.

"Vi oplever, at det betyder meget for de unge, at de stadig kan markere overgangen fra barn til ung med fejring og en ceremoni, uden at det skal tage afsæt i Gud og kristendommen. Det, vi ofte hører, er, at det især er fællesskabet med de andre unge konfirmander, undervisningsemnerne med debatter og kritiske refleksioner og selve konfirmationsceremonien, som er en stor oplevelse for dem," fortæller Lone Ree Milkær.

De humanistiske konfirmationer tager udgangspunkt i humanistiske værdier og har til formål at styrke de unges evne til at tænke selvstændigt, tage ansvar, vise omtanke og at have respekt og tolerance for andre mennesker og deres livssyn.

Du kan læse mere om tilmelding her

Anbefalet til dig