Ønsker du at reducere risikoen for demens, handler det blandt andet om at spise rigtigt.
Lige nu læser andre
Alderberry Care hævder, at kosten kan være en af de mest enkle måder at styrke hjernens sundhed på. Det gælder især for ældre, der ønsker at bevare deres selvstændighed så længe som muligt.
Selvom der ikke findes nogen kendt kur mod demens eller Alzheimers sygdom, mener Dr. Charles J. Duffy – direktør for University Hospitals Neurological Institute’s Brain Health and Memory Center – at de rette fødevarer og det at holde hjernen aktiv potentielt kan forsinke eller endda forhindre symptomer i at udvikle sig.
Æg
Æg, der er en stærk kilde til cholin, som styrker hukommelse og hjernefunktion, anbefales kraftigt af Rudolph E. Tanzi fra Mass General Brigham’s McCance Center for Brain Health. Det skriver Express.
Uanset om det er røræg, kogte eller rørt i suppe, er æg lette at tilberede, bløde at tygge og en økonomisk forsvarlig proteinkilde for mange ældre.
Læs også
Farverige frugter og grøntsager
Frugter og grøntsager med stærke farver er fyldt med carotenoider – pigmenterne, der giver dem deres røde, orange og gule nuancer.
Forskning viser, at højere niveauer af carotenoider er forbundet med bedre hjernesundhed og lavere risiko for demens. Ældre kan nemt inddrage dette i deres kost ved at vælge gulerødder, peberfrugter, tomater og bladgrønt.
Bælgfrugter og bær
Bønner, linser og kikærter, som er rige på fibre og planteprotein, hjælper med at stabilisere blodsukkeret og fremmer dermed hjernens sundhed. Når de kombineres med antioxidant-rige bær, der er kendt for at reducere hjernebetændelse, opstår en stærk sundhedseffekt.
Læs også
En simpel linsesuppe efterfulgt af en håndfuld frosne blåbær eller brombær kan være et prisvenligt og næringsrigt måltid for ældre.
Fødevarer, der er rige på flavonoider
Personer, der indtog de største mængder flavonoid-holdige fødevarer – omkring seks portioner dagligt – havde 28 % lavere risiko for at udvikle demens i løbet af undersøgelsesperioden sammenlignet med de personer, der indtog mindst.
Flavonoider findes blandt andet i æbler, løg, mørk chokolade og grøn te. For ældre kan det give små, men vigtige fordele at udskifte en småkage med et stykke mørk chokolade eller vælge grøn te om aftenen.
Fuldkorn
Læs også
En undersøgelse fra 2023 fandt en stærk sammenhæng mellem fuldkorn og lavere risiko for demens og Alzheimers. For ældre kan et simpelt skift fra hvidt brød til fuldkorn være et godt sted at starte.
Udfordringen ligger dog i at vælge produkter, der faktisk er fuldkorn. Et godt råd: kig efter produkter, hvor fuldkornshvede eller fuldkornshavre står a ngivet som første ingrediens.
“Når vi støtter ældre, er kosten et af de mest effektive redskaber, vi har. Vi ser bedre humør, mere stabile rutiner og skarpere hukommelse, når farverig frugt, fuldkorn og simple proteiner indgår i måltiderne. Familier bemærker ofte forskellen inden for få uger,” siger en talsmand fra Alderberry Care.
Farvestrålende råvarer, æg, bælgfrugter, fuldkornsprodukter og flavonoid-rige fødevarer er ikke magiske løsninger, men de kan give hjernen de bedste betingelser for at holde sig stærk. Familier kan hjælpe de ældre ved at organisere måltider, handle fornuftigt og forberede mad i større portioner.