Kong Frederik i strid modvind efter bogudgivelse: Siger det ene, men gør noget andet

Af: Mie M.B

|

18/01/2024

Nyheder
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Et emne i bog har vakt kritik ved kongehuskommentator

Lige nu læser andre også

Kong Frederik har gang på gang positioneret sig selv som en klimabevidst monark, der bekymrer sig om planetens fremtid. Denne imageforpligtelse er senest blevet reflekteret i hans seneste udgivelse, 'Kongeord', hvor kongen og dronning Mary erklærer deres ønske om at bidrage til en bæredygtig jordklode for kommende generationer. Det skriver Ekstra Bladet.

Dog har kritikken ikke ladet vente på sig. Bladets kongehuskommentator, Kim Bach, udfordrer kongens påståede grønne agenda og påpeger, at kongen ikke lever op til egne udtalelser. Bach argumenterer for, at klimasagen i virkeligheden kan gavne kong Frederik mere end omvendt og påpeger de kongelige transportvaner som et tydeligt eksempel.

Selvom kongen angiveligt har været "optaget af de globale klima- og miljøudfordringer" siden FN's klimakonference i 2009, har hans personlige valg i 2023 kastet skygger over hans ønske om en grønne profil. Fra civilt chartrede flyrejser til helikopterture mellem Sjælland og Jylland har kong Frederiks transportvalg ikke ligefrem været i tråd med klimavenlige principper.

Især hans deltagelse i klimakonferencen CCUS Forum, hvor han valgte at flyve fra København til Aalborg for derefter at blive hentet af en kronebil, har fået opmærksomhed. Denne rejse resulterede i, at kronebilen tilbagelagde 417 kilometer uden passagerer, hvilket rejser spørgsmål om den reelle klimabevidsthed bag kongens handlinger.

Trods kritikken står kong Frederik ved sit erklærede formål om at støtte naturbevarelse, biodiversitet og klimaindsatser. Imidlertid er der en udtalt diskrepans mellem kongens grønne erklæringer og hans personlige transportvalg, hvilket antyder, at de royale handlinger måske taler højere end ordene.

Et sted hvor man dog kan fornemme klimabevidsthed er hos dronning Mary, der for ikke så længe siden mistede sin placering over kongelig med flest udskiftninger af kjoler. I stedet er hun blevet glad for genbrug og at give tøj videre i arv til sin ældste datter, prinsesse Isabella, for dermed at mindske sit forbrug.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig