Kontroversielt 'værktøj' godkendt: Nu får politiet lov til at bruge det

Nyheder
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Politiet opruster på flere områder.

Lige nu læser andre også

I kølvandet på en række alvorlige, banderelaterede sager om rekruttering af unge svenskere til at begå drab i Danmark skal politiet nu implementere en digital løsning med objekt- og mønstergenkendelsesteknologi, herunder ansigtsgenkendelsesteknologi.

Det er regeringen blevet enig med SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om efter et møde i Justitsministeriet i går.

Sådan skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Her præsenterede Rigspolitiet politiets oplæg til brug af objekt- og mønstergenkendelse, herunder ansigtsgenkendelsesteknologi, for partierne bag aftalen om bandepakken.

Det betyder, at politiet får mulighed for at søge efter objekter og ansigter på tværs af videomateriale, som politiet indhenter i forbindelse med efterforskning af en konkret sag, men ikke for at anvende ansigtsgenkendelse i realtid.

Politiet vil i første omgang bruge ansigtsgenkendelsesteknologi i efterforskningen af alvorlig personfarlig kriminalitet som for eksempel drab og voldtægt samt i sager af betydning for statens sikkerhed og i særlige operative situationer.

Det gælder blandt andet såkaldte 'manhunt'-situationer, hvor politiet eftersøger en farlig gerningsperson.

Gennemgang af videomateriale i sådanne situationer foretages i dag manuelt af efterforskere og tager derfor lang tid, ligesom det lægger betydeligt beslag på politiets ressourcer.

Politiet opruster flere steder

Foruden implementeringen af ansigtsgenkendelsesteknologi styrkes efterforskningsindsatsen i Københavns Politi dedikeret til indsats mod fænomenet 'crime as a service', hvor organiserede kriminelle – ofte via krypterede tjenester – bestiller andre til at begå kriminalitet på deres vegne.

Det giver blandt andet bedre muligheder for at gå efter bagmændene til alvorlig personfarlig kriminalitet og sikre de aktuelle straffesager den hurtigst mulige vej igennem retssystemet.

Samtidig styrkes politiets kapacitet til efterforskning af alvorlig kriminalitet, der udbydes, planlægges og/eller faciliteres ved brug af krypteret kommunikation på for eksempel krypterede besked-tjenester eller dark web.

Justitsministeren har i dag orienteret Folketingets Retsudvalg om politiets brug af ansigtsgenkendelse i efterforskningen.

Anbefalet til dig