Kræftens Bekæmpelse: Danskerne ved ikke, hvordan uv-indekset skal tolkes

26/07/2019

Christian Granhøj Skouboe

Husk skygge, solhat og solcreme i den næste tid, hvor det bliver rigtig varmt i Danmark. Foto: Unsplash.com
Der er fuld knald på solen i disse dage, hvor meteorologerne varsler hedebølge og højt uv-indeks. Uv-indekset kender næsten alle danskere. Men ifølge en undersøgelse af danskernes solvaner ved flertallet ikke, at solbeskyttelse er en god ide, når indekset er på tre og derover.

Mest læste i dag

’Vi kan se frem til en skyfri himmel, og uv-indekset vil komme op omkring seks’. Sådan lyder vejrudsigten over hele landet i disse dage. I mens alle ved, hvad de kan forvente af en skyfri himmel, så kunne oplysningen om uv-indekset lige så godt være på russisk for mange danskere.

For selvom ni ud af ti har hørt om uv-indekset, er det kun 26 pct. af dem, der har hørt om det, som ved, at det er nødvendigt at beskytte sig i solen, når uv-indekset er tre og derover.

Det viser en rapport om danskernes solvaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Rapporten er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 4.005 respondenter i alderen 15-70 år.

Over tre? Så skal du beskytte dig!

Uv-indekset kan bruges som et pejlemærke for, hvornår man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme. Når uv-indekset har rundet de tre, er solbeskyttelse nødvendig, hvis du vil undgå solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.                             

"Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Overskyet vejr er heller ingen garanti for, at man ikke bliver solskoldet, for uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem skyer. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen," siger Christine Behrens, senior projektleder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højst blive syv på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15.

Få hjælp af appen 'UV-INDEKS'

Uanset om sommerferien afholdes i Danmark eller sydpå, er det en rigtig god ide at doanloade den gratis app 'UV-INDEKS'. Her kan du nemlig tjekke den aktuelle uv-indeks-prognose på over en million lokationer i hele verden.

"Appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Den fortæller dig, hvor stor en del af dagen, at uv-indekset er over tre. Hvis man vil en tur på stranden, kan det eksempelvis være en god ide at gøre det om formiddagen eller sidst på eftermiddagen, hvor solens stråling er mindre kraftig, og uv-indekset er lavere," siger Christine Behrens i en pressemeddelelse.     

Appen er for nylig blevet opdateret, så den tager højde for det enkelte familiemedlems personlige hudtype. Den fortæller, hvor længe man kan opholde sig i solen ved et givent uv-indeks, før man risikerer solskoldning. Den kan hentes gratis i App Store og Google Play.

Uv-indekset og solbeskyttelse

0-3: Lav uv-intensitet
Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er kun nødvendig, hvis du har meget lys hud.

3-6: Moderat intensitet
Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt mulig skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

6-8: Høj uv-intensitet
Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8-10: Meget høj intensitet
Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+: Ekstrem uv-intensitet
Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du opholde dig i skyggen. Beskyt dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

Solkampagnens solråd

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne anbefaler, at du følger disse gode råd, når uv-indekset er 3 eller derover:

SKYGGE. Søg skygge – især midt på dagen, hvor solen er stærkest.

SOLHAT. Brug en bredskygget hat og tøj, der dækker overarme og lår. Almindeligt, tætvævet tøj giver en god beskyttelse.

SOLCREME. Brug solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. Brug mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande med varmere klima end Danmark. Husk at bruge rigelige mængder – en god huskeregel er: én krop – én håndfuld’.

Derudover fraråder Solkampagnen al brug af solarium.

Anbefalet til dig