Kræftens Bekæmpelse er blevet meldt til politiet af Datatilsynet. Samtidig har de indstillet dem til en bøde på 800.000 kr. Det skyldes, at organisationen gentagne gange har været for dårlige til at beskytte kræftsyge borgeres helbredsoplysninger.
Mindst 1448 borgeres oplysninger er blevet kompromitteret, oplyser Datatilsynet på sin hjemmeside ifølge Ritzau.
"Når kræftsyge borgere betror deres helbredsoplysninger til andre, skal de kunne være trygge ved, at der bliver passet ordentligt på dem," fortæller Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet.
"I dette tilfælde har vi ikke kun set enkeltstående smuttere, men flere alvorlige brud, der faktisk kunne være undgået gennem ret basale tiltag," fortsætter Allan Frank i en skriftlig kommentar.
Kræftens Bekæmpelse er derfor blevet politianmeldt for ikke at have levet op til de GDPR-krav, der omhandler databeskyttelse. Hos Kræftens Bekæmpelse erkender man, at man ikke har været god nok til at beskytte borgernes oplysninger.
"Kræftens Bekæmpelse tager datasikkerhed meget alvorligt, og vi beklager de skete databrud. Vi har ikke gjort vores arbejde godt nok og hurtigt nok. Det er vi kede af," lyder det fra Annette Heckscher, der er it-chef i Kræftens Bekæmpelse, i en skriftlig kommentar.
Kræftens Bekæmpelse forklarer dog, at det ikke er personfølsomme oplysninger, der er blevet kompromitteret. Derimod skulle der være tale om navne, e-mailadresser samt i nogle tilfælde patienternes egne beretninger om deres sygdom.
Bøden på 800.000 kroner er blevet fastsat ud fra foreningens indtægter. Der er dog taget hensyn til, at en stor del af pengene stammer fra donationer og private midler. Derfor er bøden sat ud fra foreningens indtægter fra bl.a. genbrug, arrangementer og merchandise.
Ritzau oplyser, at det nu er op til politiet at afgøre, om der skal rejses sigtelse i den konkrete sag. Såfremt politiet beslutter at rejse sigtelse, vil en domstol skulle tage stilling til, om Kræftens Bekæmpelse skal idømmes en bøde - og i så fald hvor stor en bøde.