Krise blandt Australiens dyr – nu er det nuttede næbdyr også udrydningstruet

21/01/2020

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto.
Først var det koalaerne der havde krise, og af flere medier blev erklæret funktionelt uddøde, men det er ikke det eneste dyr der er ved at forsvinde fra Australien under de massive skovbrænde. Det unikke dyr næbdyret er også tæt på udryddelse.

Mest læste i dag

Australien er kendt for sine mange specielle dyr, men desværre meldes der, at flere end 500 millioner dyr døde, og mange af de unikke områder, hvor de sjældne dyr kan overleve.

Forsvundet fra tilholdssteder

En ny rapport viser, at næbdyret er forsvundet fra op mod 40 % af dyrets tilholdssteder. Det skriver TV2.

Den langvarige tørke og de mange brænde har gjort at der er kommet store klimaforandringer i Australien og også i næbdyrets leveområder. Derfor er det meldt ud, at næbdyret nu er truet af udryddelse, hvis ikke der findes en løsning.

De områder som næbdyret holder til ved, er floder og breder, og den har især været udbredt på Australiens østkyst. Rapporten beskriver desværre, at næbdyret er forsvundet fra 40 % af de områder.

Klimakrisen raser

Selvom branden og klimakrisen er skyld i meget, så er landrydning, tørke og ikke mindst bygning af dæmninger også en del af grunden til, at næbdyret nu er i problemer. Alle disse faktorer er nemlig med til at ødelægge næbdyrets naturlige leveområder. Og spørger man forskerne, så ser det ikke godt ud for næbdyrets bestand. Hvis man ikke gør noget ved de nuværende trusler, så vil antallet af næbdyr falde med mellem 47 og 66 %, og ser man også på de store klimaforandringer kan antallet falde med op til 73 %.

Det har dog lange udsigter, og forskerne forudser, at det bliver omkring 2070. Det ændrer dog ikke på, at næbdyret er i problemer.

Beskrives som tæt på truet

International World Conservation Union beskriver allerede næbdyret som "tæt på truet", selvom det er en langsom proces. Ødelæggelserne af flodsystemer, hvor næbdyret holder til som er forårsaget af mange års nedbør og høje temperaturer forværrer også fremtidsudsigterne for dyret, fordi det ikke kan ændres tilbage sådan lige, så næbdyret kan ikke bare får sit leveområde igen.

Rapporten viser også, at bestanden af næbdyr er faldet med Australien 50 procent de sidste 230 år. Og den giver europæerne lidt af skylden, da det var her de slog sig ned i Australien.

 

 

 

Anbefalet til dig