Det er en velkendt udfordring, at der mangler varme hænder i sundhedssektoren, og denne mangel kan mærkes tydeligt i dagligdagen.
Som en del af løsningen på dette problem skal det ikke længere skal være afgørende eller nødvendigt, at sundhedsfagligt personale har en ren straffeattest eller overhovedet skal fremvise en, hvis man ønsker at arbejde i sociale tilbud eller som plejefamilie.
Det skriver B.T
Sådan lyder en del af den nyligt indgåede økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), men aftalen er blevet mødt med heftig kritik, skriver Socialmonitor.
Ifølge familie- og børneordfører fra Danmarksdemokraterne, Karina Adsbøl, er det yderst kritisabelt og udemokratisk, at KL og regeringen tilsidesætter en aftale, som flere partier stod bag og vedtog i 2020.
Dengang var begrundelsen for at indføre krav om straffeattest, ifølge Astrid Krag (S), at der var et stort behov for at styrke indsatsen og beskytte samfundets udsatte.
Men åbenbart ikke længere, siden regeringen og KL nu ønsker at fjerne dette krav.
Bidrager til en væsentlig afbureaukratisering, særligt inden for socialområdet
Kommunernes Landsforening (KL) har valgt ikke at kommentere over for Socialmonitor, mens social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil fremhæver, at forslagene i den nye økonomiaftale "samlet set vil bidrage til en væsentlig afbureaukratisering, særligt inden for socialområdet."
Forslaget møder modstand ikke blot på det politiske plan.
I Facebook-gruppen 'enmillionstemmer' er kritikken ligeledes hård:
"Det er helt vanvittigt. Man skal næsten have en pletfri straffeattest for at blive flaskedreng i et supermarked," skriver en bruger. "Voldsdømte skal passe vores sårbare børn, unge og voksne? Nogen må stoppe dette vanvid," tilføjer en anden bruger.
I slutningen af maj kunne regeringen og KL præsentere den nye økonomiaftale, hvor kommunernes velfærdsbudget blev løftet med 3,4 milliarder kroner.
I den forbindelse udtalte finansminister Nicolai Wammen, at det var det største løft af kommunernes driftsøkonomi i 15 år og at der derfor kunne forventes markante investeringer i den nære velfærd for borgerne.
Om Nicolai Wammen her hentyder til ligegyldighed af straffeattest som en investering i den nær velfærd, er ikke til at gennemskue.