Presset på landets testcentre er meget stort i øjeblikket.
Uanset om det er PCR-test eller kviktest, så er køerne lange.
Det hedder sig, at PCR-test er den mest retvisende type af covid-19 test.
Nu svarer en læge på, hvad den afgørende forskel på de to testtyper er.
“PCR-testen er til at vide, om du er smittet eller ej. En kviktest svarer på, om du smitter eller ej. Det er den distinktion, vi skal til at have nu, fordi der mangler kapacitet,” lød det fra Anne Møller, der er medlem af Dansk Selskab for Almen Medicins corona-taskforce. i 'Spørg om corona' på TV 2 NEWS.
Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, så er kviktests ikke ligeså følsom og præcis som PCR-tests, og der er derfor højere risiko for både falske negative og falske positive svar.
Overvej PCR-test en ekstra gang
For at afhjælpe presset på PCR-teststederne opfordrer Styrelsen for Forsyningssikkerhed til, at PCR-test kun anvendes i visse situationer.
Det blev meldt ud for 10 dage siden.
Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix.
PCR-test skal kun anvendes, hvis man har symptomer, er nær kontakt eller er testet positiv med en hurtigtest eller selvtest, lyder det fra Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.
Det gælder uanset, om man er vaccineret eller ej. Hvis man ikke er i den gruppe, så bør man i stedet tage kviktesten i brug, hvis man eksempelvis skal bruge en test for at få et coronapas.