Lidl gør det som de første: Inden 2029 skal det være væk fra hylderne

Af: Ida Hansson

|

09/05/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lidl sætter som den første dagligvarekæde i Danmark dato på, hvornår de sælger deres sidste tobaksvarer.

Mest læste i dag

Dagligvarekæden Lidl udfaser alt salg af tobak i egne butikker inden udgangen af 2028, derudover vil alle nye butikker, som Lidl åbner, ikke sælge tobak. Initiativet møder stor opbakning fra Kræftens Bekæmpelse: 

”Det er et fantastisk initiativ, som åbner helt nye muligheder for tobaksforebyggelse og betyder, at færre børn og unge begynder at ryge, og det bliver lettere at forblive røgfri for dem, som prøver at holde op,” udtaler Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.  

Den første tobaksfrie butik bliver Lidls nye butik i Hjørring, som slår dørene op torsdag d. 11. maj 2023. Beslutningen er et vigtigt skridt i retningen mod en røgfri fremtid, fortæller en af initiativtagerne, Khalil Jehya Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark:  

”I Lidl ønsker vi at være ansvarlige købmænd, og vores kunder forventer, at vi er en ansvarlig dagligvarekæde. Vi skal turde udfordre og gå forrest med nye og større initiativer. I 2018 gik vi forrest og satte som den første dagligvarekæde aldersgrænsen op ved køb af energidrikke med højt koffeinindhold. På samme måde har vi nu besluttet ikke at sælge tobak i alle vores nyetablerede butikker og udfase det helt fra vores sortiment inden udgangen af 2028.”  

Discountkæden forventer at åbne flere end 60 nye butikker i Danmark i løbet af de næste år – og alle disse butikker vil være tobaksfrie. Udover ikke at sælge tobak i alle nyetablerede butikker udfaser Lidl allerede i år 20% af cigaretpakkerne i kædens øvrige butikker, og inden udgangen af 2028 vil alle tobaksvarer helt være fortid hos Lidl.   

”Det er et stort skridt i den rigtige retning” 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør næsten 16.000 danskere hvert år af rygning. Derfor møder Lidls initiativ også stor opbakning fra Kræftens Bekæmpelse, der håber, at initiativet kan sætte skub i løsninger, der reducerer antallet af rygere: 

”Vi håber, at Lidls initiativ breder sig til resten af dagligvarebranchen. Det er et stort skridt i retning af udfasning af tobaksvarer fra dagligvarehandlen og kan en dag føre til et endeligt stop for salg af tobak og nikotin,” siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.  

På baggrund af beslutningen hos Lidl vil Kræftens Bekæmpelse inden sommerferien invitere en række dagligvarekæder til dialog i håbet om, at initiativet vil brede sig til de øvrige kæder. 

Lidl tager ansvar 

Trods prisstigninger, tobak gemt under disken og neutrale cigaretpakker er antallet af rygere i Danmark ikke blevet mindre siden 2020. Spørger man adm. direktør i Lidl, Jens Stratmann, er der brug for handling:  

”Det er svært at stoppe med at ryge, og det gør det bestemt ikke nemmere, når tobak er så let tilgængeligt. Derfor udfaser vi salget af tobaksvarer i vores butikker, da vi som stor dagligvarekæde har et ansvar i at skabe en røgfri fremtid,” fortæller Jens Stratmann i en pressemeddelelse.

Beslutningen om at udfase tobak i Lidl er velovervejet. Kæden ved, at beslutningen vil have omkostninger, men Lidl håber alligevel, at initiativet vil inspirere branchen til at følge med.   

”Vi er ikke i mål endnu, men vi er på vej. Vi håber at inspirere flere aktører til at følge trop, så vi i fællesskab kan arbejde hen imod en røgfri fremtid i 2030,” siger Jens Stratmann fra Lidl.  

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig