Lige nu er langt det meste af landet lukket ned.
Medarbejdere er sendt hjem, skolebørnene møder kun deres lærer på skærmen og størstedelen af detailhandlen holder lukket. Grunden til, at regeringen har lukket ned i et sådant omfang er frygten for den mere smitsomme britiske variant af coronavirus, der forventes at være den dominerende i Danmark i løbet af februar.
Det er dog ikke altid nemt at overholde regeringens retningslinjer. Det har en række medarbejder i plejesektoren måtte sande.
Tirsdag fortæller fagforeningen FOA til TV2 Lorry, at de er bekendt med, at plejepersonale, der har symptomer på coronavirus, fortsat bliver bedt om at møde på arbejde. Det er - ifølge FOA - også sket for personal, der har været i tæt kontakt til en smittet.
Stiger
Det fortæller Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA. Ifølge formanden sker det et par gange hver uge, at han bliver kontaktet af nogle af dine medlemmer, der er blevet bedt om at møde på arbejde, selvom det er i strid med de gældende retningslinjer.
"Antallet af den slags henvendelser til mig er steget i de sidste par måneder, og det er jo et udtryk for, at der mangler hænder," udtaler Torben Klitmøller Hollmann til TV2 Lorry.
I værste fald betyder det, at personalet kan smitte beboer eller kolleger, hvis de er smittet, når de møder ind. Det kan føre til flere lokale smitteudbrud på blandt andet plejehjem. I skrivende stund er der to udbrud med den britiske variant af coronavirus på plejehjem i Københavnsområdet.
Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet kaldet brudet på retningslinjerne "meget uhensigtsmæssigt".
"Jeg går jo helt naturligt ud fra, at man som arbejdsgiver følger retningslinjerne, og da i hvert fald i det offentlige - og i særlig grad når det gælder sosu-assistenter, som jo i betydeligt omfang omgås de risikoudsatte grupper," siger Allan Randrup Thomsen tilTV2 Lorry.